За втора поредна година Община Габрово ще се бори за наградата „Предприемчив европейски регион“. Инициативата на Комитета на регионите отличава европейски градове с авангардни и новаторски политически стратегии в областта на предприемачеството.

Предложението на Габрово се състои от три приоритетни действия – предприемаческо образование и обучение, засилване на предприемаческата среда и въвеждане на нови подходи и модели в тази сфера. Цели се засилване на връзката между висшето образование и бизнеса, както и създаването на условия за иновации в предприятията.

Кандидатурата изтъква потенциала на Габрово като град с опит в образователните инициативи за изграждане на предприемаческа култура. Подчертана е активната работа с местните фирми, академичните среди и неправителствените организации. Градът бе домакин на няколко иновационни лагера, дни на предприемачеството, бизнес диалози, отворени врати в производствата и други.

Изпълнението на стратегията за предприемчив регион би допринесло за подобряване имиджа на Габрово като технологичен център и място с предприемачески потенциал.

Кандидатите за наградата „Предприемчив европейски регион 2020“ (ПЕР) ще бъдат оценявани по критерии като политическа визия и ангажираност, многостепенно управление, партньорство и сътрудничество, изпълнение на заложените мерки, комуникационни действия. Церемонията по връчване на наградите е планирана в периода 25 – 26 юни 2019 г.

Знакът ПЕР е създаден в партньорство с Европейската комисия и с подкрепата на Европейския парламент, Европейския икономически и социален комитет и заинтересовани страни на равнище ЕС (Европейската асоциация на занаятчиите, малките и средните предприятия, Асоциацията на европейските търговски палати и Социална икономика Европа). Той е отворен за всички организации, които искат да допринесат за постигане на целите му. Прилагането на мерките ще се наблюдава от журито, което присъжда знака.

Досега с ПЕР са отличени 27 региона: през 2011 г.: Бранденбург (Германия), Графство Кери (Ирландия) и Мурсия (Испания); през 2012 г.: Каталония (Испания), Хелзинки-Уусимаа (Финландия) и Търнава (Словакия); през 2013 г.: Нор-Па-дьо-Кале (Франция), Южна Дания и Щирия (Австрия); през 2014 г.: Фландрия (Белгия), Марке (Италия) и Северен Брабант (Нидерландия); през 2015 г.: Лисабон (Португалия), Северна Ирландия (Обединеното кралство) и Валенсия (Испания); през 2016 г.: Глазгоу (Обединеното кралство), Ломбардия (Италия) и Малополска (Полша); през 2017 г.: Естремадура (Испания), Долна Австрия(Австрия) и Западна Гърция (Гърция); през 2018 г.: Централна Македония (Гърция), Ил дьо Франс (Франция) и Северозападен регион (Ирландия); през 2019 г.: автономна област Астурия (Испания), провинция Хелдерланд (Нидерландия) и регион Тесалия (Гърция).

"Учи. Спестявай. Печели" с ДГ "Мики Маус"
3 април 2019
Фотоконкурс представя устойчивите храни, енергия и мобилност
4 април 2019