"Смешно ли е ..." - под това заглавие Националният музей на образованието показва 40 карикатури на тема ученически хумор от 70-те години на миналия век.

Посетителите могат да открият десетки прилики между смешното в българското училище преди половин век и днес. Препълнената ученическа чанта, трудното учебно съдържание в шести клас, мъчителното избутване до спасителната "тройка", старата максима "учи, за да не работиш", влиятелният татко, списъкът със задължителни книги през ваканцията... - все поводи за усмивка и преди, и сега.

Единственото, което не звучи актуално, е темата за външния вид и униформата. Това вече не може да разсмее днешните ученици, които не си представят, че черната престилка и бялата якичка, черният панталон и тъмните обувки са закон за две поколения назад.

Автори на забавните сюжети са 12 известни карикатуристи, някои от които с национално и международно признание като Радой Гердов, Любомир Пъловски, Коста Драгостинов, Мирослав Божков.

"Смешно ли е... " се открива на Първи април и може да бъде разгледана в арт коридора на Националния музей на образованието до 17 април.

Диригентът от Люксембург КАРЛО ЯНС гостува на Габровския камерен оркестър в сряда
1 април 2019
Запознайте се с Паралелна програма
1 април 2019