Приятелски разговор на тема “Как да задържим младите хора в Габрово“ проведе кметът Таня Христова с ученици от 11 А клас на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“. Поканата дойде от възпитаниците на училището, а дискусията се състоя по време на Часа на класа.

Терминал 2, поне 5 причини да останем в града, къде ще учим, имаме ли планове за бъдещото си развитие, фалшивите новини и има ли какво да се прави в Габрово бяха само част от темите, които за един учебен час бяха маркирани.

Колко са селата в габровската община, какво е нивото на безработицата и къде се намира село Потока и колко души целогодишно живеят там? – въпроси с повишена трудност, на които все пак имаше и плахи отговори.

Как трябва да изглежда мястото, където младите искат да живеят? Най-напред трябва да няма висока престъпност и да има сигурност, а органите на реда да следят за това. На провокацията обаче колко от учениците са си купували алкохол, знаейки, че не е редно, почти половината вдигнаха ръце.

На второ място трябва да има добър транспорт. Факт е, че в Габрово има какво да се желае в тази посока и местната власт полага усилия това да се промени. Почти единодушно учениците заявиха, че ако съществува добре развит и комфортен обществен транспорт, те биха се лишили от ползването на лични превозни средства – от една страна това е по – екологично, а от друга - няма да има толкова задръствания. Темата за споделеното пътуване също бе засегната. Интересно беше обобщението от страна на младежите, които казаха, че този тип придвижване няма бъдеще заради липсата на отговорност у хората.

Чистият въздух, доброто образование и дали поставената бележка е най-добрата оценка за знанията също бяха във фокуса на дискусията. Хубавото е, че почти всички ученици са посещавали поне 1 работещо габровско предприятие и са влизали в реална производствена среда.

В края на Часа на класа кметът на Габрово пожела на младежите да използват интелекта си и да не вярват на наложени стереотипи, а само след като са се убедили сами в нещо да обявяват своята позиция. Да имат късмета да намерят себе си като се самоопределят и да вложат енергия, емоция и вдъхновение в това, с което искат да се занимават.

Драматичен театър "Рачо Стоянов" организира извънредно представление на спектакъла „За първото българско царство: Отшелника”
11 март 2019
Утре - жълт код - обилен валеж, поледица, вятър
11 март 2019