Жълт код за снеговалеж е обявен за днес, 18 ноември, за област Габрово. От НИМХ към БАН обявиха, че до края на денонощието ще се образува снежна покривка до 10 см. Жълтият код остава в сила и утре, 19 ноември. Снеговалежите ще продължат, като през втората половина на деня от югозапад ще спират. Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м., а снежната покривка в планинските райони – до 15-25 см.

Времето в Габрово е облачно, температурата на въздуха е 0 градуса, а влажността - 95%. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, снежната покривка е 10 см., температурата – минус 2 градуса. Пътното платно е почистено и опесъчено. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона.

Пътят към курортен комплекс Узана също е почистен и опесъчен, снежната покривка там е 4 см., температурата е 0 градуса. Вали сляб сняг.

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност. От Топлофикация - Габрово съобщават, че топлоподаването е нормално.

Прогноза за времето:

Днес, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг. Привечер и през нощта срещу понеделник валежите ще се усилят, а в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са от 0 - 4° в северозападните, до 8 - 12° в югоизточните райони на страната.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части и силен южен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1 200 метра ще е около 1°, на 2000 метра – около минус 4°.