14 – 18 ноември 2018

Зала „Възраждане“

 

14 ноември, сряда

 

18.00 часа   "Тиха нощ"

© Intramoves   

Режисьор: Пьотр Домалевски (2017, 97’), български субтитри

Участват: Давид Огродник, Toмаш Жентек, Aгнешка Сухора, Aркадиуш Якубик

Нaгради: в т.ч. 2017 –  Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – Голямата награда „Златни лъвове“; Награда за главна мъжка роля; Награда на журналистите; Награда на младежкото жури; 2018 –  Oрел- (Полска филмова награда) – най-добър филм; най-добър режисьор; най-добър сценарий; 2018 – Kраков (Mеждународен фестивал на независимото кино "Off Camera") – награда на ФИПРЕСИ, Награда на публиката. 

За Бъдни вечер Aдам, който работи в чужбина, се завръща в родната къща в полската провинция. Първоначално не разкрива причината за неочакваното посещение, но постепенно започва да представя плановете си на поредните роднини. В тази интрига специална роля имат неговият баща, брат му, с когото Адам е скаран, сестра му и мъжът й. Ситуацията се усложнява още повече, когато гостът обявява, че ще става баща. Никой от семейството не подозира, какво голямо значениее за живота им ще имат по-нататъшните събития в тази свята нощ.

https://www.youtube.com/watch?v=pGsNYQOFsjk

 

15 ноември, четвъртък

 

18.00 часа "Птиците пеят в Кигали" 

© Kos Film                            

Режисьор: Йоана Кос-Краузе, Кшищоф Краузе (2017, 113’), български субтитри

Участват: Йовита Будник, Елиане Умухире, Витолд Велински,  Циза Реми Мухирва

Награди: 2016 – Локарно (МФФ) –  Награда "First Look" за полски филм в постпродукция; 2017 –  Гдиня (Фестивал на полското игрално кино)  – „Сребърни лъвове“; Награда за главна женска роля – Елиане Умухире и Йовита Будник; 2017 – Чикаго (MФФ) – "Сребърен Юго" за режисура; 2017 – Люксембург (Central and Eastern European Film Festival "CinEast") – Гран при; 2018 – Ню Йорк (The New York Polish Film Festival) – награда "Извън границите – Кшищоф Кешловски“.

1994 година. След свалянето на самолета на президента на Руанда, в Кигали продължават сблъсъците между племената тутси и хуту. За 100 дни чистки от ръцете на екстремистите загиват около 1 милион души. История на полска орнитоложка, която изследва намаляването на популацията на лешояди в Руанда. Когато започва геноцидът, тя, по случайно стечение на обстоятелствата, спасява младо руандийско момиче, дъщеря на неин сътрудник-тутси. Взима я със себе си в Полша. След пристигането жените са в депресия и не са в състояние да се впишат в рутинното ежедневие. И двете се опитват да се отърсят от преживяното. Разказ за приятелството, прошката и силата на природата.

https://www.youtube.com/watch?v=Gxa3xHMdLA4

 

16 ноември, петък

 

18.00 часа  "Най-добрият"

© R. Palka                                                                                

Режисьор: Лукаш Палковски (2017, 104’), български субтитри

Участват: Якуб Гершал, Януш Гайос, Maгдалена Челецка, Aртур Жмиевски, Toмаш Кот

Награди: 2017 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – Награда на публиката; за сценография; за дебют – Kaмила Каминска; 2017 –  Котбус (Фестивал на младото източноевропейско кинo) – Награда на младежкото жури; Париж – (Фестивал "KinoPolska") – Награда на публиката.

Най-новият филм на режисьора на кинохита „Богове”. Авторът отново посяга към биографията на един необикновен човек. Личност, доказала, че истинските герои не се страхуват да падат и могат да се оттласнат от дъното. В центъра на филмовия разказ е полски спортист, възхитил света. Невероятната, изпълнена с убийствено усилие, зрелищни падания и необикновена сила история е вдъхновена от живота на Йежи Гурски, завършил маратона на смъртта, поставил световен рекорд и спечелил титлата  Double Ironman в една от най-трудните еднодневни спортни надпревари в света, включваща плуване на 3,86 км, колоездене 180,25 км и маратонско бягане на 42,2 км. Този рекорд не би бил възможен, ако в неговия живот не присъстваха две жени: той изгубва едната, но втората се превръща във вдъхновение в борбата му за живот.

 

17 ноември, събота

 

17.00 часа "Помирение"

© Grzegorz Spała  

Режисьор: Мачей Собешчански (2017, 83‘), с български субтитри

Участват: Юлиян Швежевски, Якуб Гершал, Зофя Вихлач, Данута Стенка, Войчех Желински

Награди: 2016 Локарно (Mеждународен филмов фестивал) – Награда "First Look" за полски филм в постпродукция; 2017 Moнреал (Световен филмов фестивал) – Награда за режисура.

Вълнуваща любовна история, в която действието се развива в трудните години в края на Втората световна война. Разказ за двама млади мъже, влюбени в едно и също момиче. В Силезия органите на държавна сигурност създават трудов лагер за германци, силезийци и поляци. Под претекста за наказание на предателите на полския народ, ДС извършва чистки сред „нелоялните към комунистическата власт“. Франек, млад мъж, се кандидатира за работа в лагера. Той се опитва да спаси Ана, в която е влюбен, но не знае, че сред лагерниците е и Ервин, германец, негов приятел отпреди войната, който отдавна тайно е влюбен в момичето.

https://www.youtube.com/watch?v=t2zAzxcfNLA

 

18.30 часа "Волта"

© fot. Dorota Awiorko, Olaf Tryzna

Режисьор: Юлиуш Махулски (2017, 101’), български субтитри

Участват: Aнджей Желински, Oлга Болондж, Aлександра Доманска, Mихал Журавски, Яцек Брачак.

Награди: 2017 – „Сребърен билет“, Нграда на Асоциацията „Kina Polskie”.

Бруно Волта е истински майстор в решаването на загадки и невероятно проницателен човек. Един ден усетът му за комбинации и печалби е поставен в пълна готовност. Неговата значително по-млада партньорка Агнешка се запознава при интересни обстоятелства с момиче на име Вики. Новата позната открива в стената на стара къща тайнствен ценен предмет. Волта не може да изпусне такава златна възможност. Това обаче няма да е никак лесно, защото привидно наивната Вики е достоен противник.

https://www.youtube.com/watch?v=5Sk2aODaTrI

 

18 ноември, неделя

ВХОД СВОБОДЕН!

 

17.00 часа  "Чудото край Висла" 

©Filmoteka Narodowa Instytut Audiowizualny   

                                                Режисьор: Ришард Болеславски (1921, 53’), български субтитри

Участват: Ядвига Смосарска, Aнна Белина, Владислав Грабовски, Едмунд Гашински

Филмът е заснет по поръчка на Отдела за пропаганда на Министерството на армейските работи. Разказва за историята на полско-болшевишката война от 1920 г., приключила с Варшавската битка, останала в историята като „Чудото край Висла“. До наши дни са запазени само части от филма (от продължаващия 2 часа филм са оцелели само 53 минути). Главната женска роля се изпълнява от Ядвига Смосарска, най-голямата звезда на полското кино от периода между двете световни войни. 

 

18.30 часа  "Смъртта на президента" 

© Studio Filmowe Kadr 1977                                                   

Режисьор: Йежи Кавалерович (1977, 137’), български субтитри

Участват: Зджислав Мрожевски, Maрек Валчевски, Хенрик Биста, Чеслав Бишевски, Йежи Душински

Награди: 1977 – Гданск (Фестивал на полското игрално кино) – Специална награда на журито; 1978 – Берлин (MФФ) – „Сребърна мечка“ за режисура; 1979 – Кадикс (MФФ) – I награда.

В края на 70-те години в световното кино става модерно заснемането на филми по истински събития. Един от интересните представители на това течение на полска почва е "Смъртта на президента“ на Йежи Кавалерович. Филмът разказва за избирането на Габриел Нарутович за първи президент на II Полска република и обстоятелствата, довели до трагичната му смърт. Kавалерович се явява в ролята на хроникьор, обвинител, защитник и коментатор в едно, а ролята на съдебни заседатели предоставя на зрителите.