Средствата за цялостното завършване на новия храм в кв. Младост ще бъдат осигурени, заяви в Габрово министър-председателят Бойко Борисов. Още 300 000 лв. са необходими за финансиране на заключителния етап на строежа, които ще бъдат гласувани на предстоящо заседание на Министерски  съвет. През месец септември миналата година с негово решение, в ключов етап от строителството, бяха отпуснати 180 000 лв., с които бе приключен грубият строеж до покрив.

Днес министър-председателят посети новоизграждащият се храм в кв. Младост, посветен на всички габровски светии. Той беше вписан в Дарителската му книга, пусна да бият камбаните, които се управляват електронно и получи като подарък резбовано разпятие от етърски майстор.

До момента в градежа на храм „Св. Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ са вложени близо 720 000 лв. от дарения. В дарителската кампания за набиране на средства, наречена „Да бъде новият храм на Габрово“ се включи местната общност - граждани, фирми и институции, проведени бяха благотворителни събития и серия от инициативи, средствата от които са вложени в строежа на сградата.

Само за последните осем месеца бяха привлечени близо 100 000 лв. от дарения, с които бе поставена външна изолация и прозорци, извършено е външно боядисване и отводняване на църквата. Община Габрово ще изпълни озеленяването, облагородяването и осветлението в района на храма.

Репортаж от събитието чуйте тук:

 

 

„Габинвест“ разширява капацитета си
20 Септември 2018
Габрово се включи в Европейска седмица на мобилността
21 Септември 2018