РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци” създадоха първите творчески ателиета за художествена обработка на стъкло през лятото на 2016 година. От тогава за няколко дни през месец август архитектурният резерват в близост до Габрово се превръща в цветна приказка от стъкло, в която гласовете на желаещите да опитат различните техники за обработка на интересния материал се преплитат с напътствията на майсторите.

За тази година организаторите са подготвили среща с асистенти, докторанти и студенти от факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, които ще демонстрират класически витражни техники. Всеки желаещ да опита е добре дошъл в изложбената зала на Старото школо в Боженци в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10 до 15.00 часа.

В същите дни и часове в къща-музей „Баба Райна” известната и обичана габровска художничка Елиза Ковачева – Цокова ще рисува върху стъкло с гостите на „Стъклена плетеница”.

Особено любопитно и обещаващо интересно е участието на Петър Цвятков, който владее гравирането върху стъкло и рисуване с въздушна четка. Последният метод за декорация е известен на любителите на сладкарството, но дори познавачите му ще видят нещо ново и непознато и ще могат да научат част от тънкостите на това изкуство.

За най-малките посетители на творческите ателиета ще има организиран кът с настолни игри и творческа територия за рисунки, изработка на бижута и аксесоари.

Входът за всички творчески ателиета и за двата дни е свободен!

 РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци” Ви очакват!

 

 

Покана за публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на бюджета на Община габрово за 2017 г.
20 август 2018
Национално честване на 141 години от Шипченската епопея
20 август 2018