Регионалното депо за отпадъци посрещна повече от 70 гости в Деня на отворени врати, провел се в неделя, 12 август 2018г. С много талант, усет към цветовете и чиста мисъл за природата 18 габровски деца – талантливи художници от школа „Елиза Арт“ изрисуваха повече от 20 кв. метра от стената на Регионалното депо. Децата, водени от художника Елиза Ковачева и придружени от своите родители, пристигнаха още сутринта, когато бяха посрещани от организаторите спрямо традицията – с питка с мед и сол. След кратка беседа и откриване на събитието бяха раздадени боите и четките и беше даден старт на голямото рисуване. Младите таланти работиха по своите произведения на тема „Природа“ в продължение на повече от четири часа. А когато рисунките бяха завършени и за радост на организаторите децата, родителите и гостите на събитието не бързаха да си тръгнат, а намериха време за игра, разходка и почивка. Художественото пано представлява оригинални изображения в наситени цветове и форми, които придават неповторима атмосфера на пространството при входа на депото. Там се появиха картини на животни, лица, цветя, небе, земя, кораб и дори една ламя. Входът на депото пък бе изрисуван с логото на общинското предприятие и емблематичните за всички кампании, свързани с разделното събиране на отпадъците, жълти и зелени квадрати. За финал всички талантливи художници получиха специални награди от Община Габрово.

В следобедните часове на събитието пристигнаха и част от участниците в уникалния експеримент „Писмо в бутилка по пътя на отпадъка“. Те видяха как техните послания са пристигнали на депото, след като бяха пуснати в различни жълти контейнери в града. Авторите на оригиналните послания получиха специален подарък – специално брандирана метална бутилка, която да използват, заменяйки еднократните пластмасови шишета.

Организираното от Община Габрово събитие „Арт на депото“ доказа на деца, родители и посетители, че отпадъка може да се превърне в ресурс и да има свое бъдеще след изхвърлянето му в контейнера. Всички участници в инициативата останаха приятно изненадани от факта, че габровското депо е приветливо и подредено и че там има място за изкуство. Посетителите проследиха пътя на отпадъка и на място се запознаха с дейностите по сепариране, компостиране и депониране.

Като специална изненада за всички, посетили депото в неделния ден, бе приготвен по един полезен подарък – голям пакет с висококачествен компост, произведен от ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци - Габрово“.

Община Габрово благодари на всички участници и гости на събитието.

Повече снимки може да видите тук - https://www.facebook.com/events/2105941756390607/?active_tab=discussion