И така - Академия „Приеми ме на село“ приключи! Имаше много усмивки, много добри приятели, вдъхновяващи срещи, много креативност, малко сълзи, пораснали деца и възрастни и онова чувство -  знаете – когато пясъкът между пръстите остане малко и се изплъзва толкова бързо…

Последният ден накратко:

Станахме известни, благодарение на прякото включване от дърворезбарската работилница на Етъра по БТВ.

Срещнахме се със страхотни хора, които ни разказаха за селото от всички възможни гледни точки:

Опияняваща, вдъхновяваща, мистична и магична – благодарение на момичетата от „Остава.Ме“ в село Ъглен.

Практична – благодарение на младия фермер Митко Петров от Лесидрен, който отглежда говеда от породата Абердин Ангус.

Кариеристична – благодарение на доцент Нели Грозева от Тракийския университет, която разказа за аграрния факултет и специалностите в него.

Реалистична – между романтиката и трудностите, които си струва да пребориш – Виолета Янева, която живее в с. Гъбене.

И телевизионна – с Веселин Василев-Майора от предаването „Фермата“, който разказа за концепцията на риалити формата и тръпката да участваш в него.

Разбрахме и какво ще отнесат младежите със себе си след седмицата, прекарана в габровските села, благодарение на предизвикателствата, които им поставихме, а те им отговориха с различни  презентации. Направиха ритуал за гонене на зимата и лошото време – с народни танци и наричане, презентации за занаятите, които са научили и представяне на изработените лично от тях съдове, плетки и дърворезби, игра с кръстословица на тема българското село и дори песен „Опечи ми, бабо, питка“, вдъхновена от грижите и вниманието на габровските „баби под наем“ и техните баници с боб и сладко от тиквички.

Имаше подаръци, благодарности, дълги прегръдки и - учудващо - малко спокойно време, в което да материализираме преживяното в записки в специално изработените за „Приеми ме на село“ дневници, да посрещнем един рожден ден и да поиграем с виетнамското прасе Йода от село Ъглен, което пък се чувстваше съвсем добре с градски дейности като разходка по площада и слушане на презентации в Ритуалната зала на Общината.

Габровските села изпратиха младежите от „Приеми ме на село“ топло, с усмивка и идеи за следващата година, много по-богати от преди, възхитени от младите хора на България.   

Повече снимки от деня можете да видите в линка.

Повече за „Приеми ме на село“ можете да научите в сайта на инициативата https://www.priemimenaselo.eu/

„Приеми ме на село“ се организира от Община Габрово и Общински съвет по наркотични вещества.

 

Красотата на габровската сокайна шевица
17 юли 2018
Днес - 181 години от рождението на Васил Левски
18 юли 2018