Тази събота за парк „Маркотея“ бе обявен Код: Зелено. Дъждът не спря малки и големи ентусиасти и доброволци да се включат в инициативата, организирана от Община Габрово и Областен информационен център – Габрово, посветена на бъдещето на Европа и младите хора. Събитието отбеляза края на първото Българско председателство на ЕС.

Кметът на Габрово Таня Христова поздрави участниците и пожела Код: Зелено да сложи началото на поредица от „зелени“ събития в летните почивни дни. В тях габровци да имат възможност да споделят идеи, да се забавляват докато учат и да научават по нещо полезно докато се забавляват, да мислят природосъобразно и да обръщат внимание на здравословни практики и храни, да бъдат смели и да се пробват в нещо ново, за да придобиват нови умения.  

На 7 юли организаторите подготвиха 7 зони с активности. Смелите се включиха в Зелената класна стая и се пробваха на колелото на късмета, което беше разделено на тематични области. Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества бяха подготвили въпроси, а тези, които отговориха правилно, получиха поощрителни награди за участието.

В работилницата за градски идеи Супа ден сложихме началото на инициативата за събиране на пластмасови капачки от бутилки, а с набавените средства ще се подпомогнат децата на Габрово. Кметът Таня Христова добави своя дял от събрани капачки, с които подкрепи благотворителната акция.

В зоната Направи си сам малки творци показаха майсторските си умения, а в Библиотеката на открито любознателни деца и възрастни споделиха читателски опит. В тази зона Центърът за работа с доброволци към Община Габрово представи своята кауза за даряване на книги -  „Къщички за книги, книги за къщички“.

В зоната Танцувай и пей с мен младежи от НЧ „Христо Смирненски 1949“ – кв. Русевци показаха и преподаваха умения за начинаещите в хип-хоп танците. Габровският кмет не се поколеба да се включи в първите уроци. Малката певица Далия Ковачева отправи музикален поздрав към всички, които не се уплашиха от дъжда в парк Маркотея.

Спортните любители се насочиха към зона Здраве, за да не пропуснат да се включат в йога и фитнес упражненията за аматьори. Активният начин на живот изисква и правилно здравословно хранене, което беше представено в  зона Вкусно. Там посетителите се насладиха на вкусни печива и напитки от специално открития павилион „Свеж бар“.

Повече снимки от събитието може да видите в профила на Община Габрово във Фейсбук.

 

Габровската котка надзирава разделното събиране на отпадъците!
6 юли 2018
Светът е футбол, а Габрово е баскетбол
7 юли 2018