На 7 юли кодът е ЗЕЛЕНО, мястото е парк „Маркотея“, началото – 16 часа, а краят – когато вие решите. Събитието на открито „КОД: ЗЕЛЕНО“ ще ви предизвика със 7 зони, в които можете да се забавлявате, да творите, да учите нови неща, да се запознавате с нови хора, да опитвате нови умения, да трупате идеи и преживявания.

Ако изберете зоната „Направи си сам“ ще можете сами да изработите предмет в една от работилниците на национален парк „Централен балкан“, „Златни ръце“ или „БръмБър“. Можете сами да изберете къде ще участвате и с какво ще работите – вълна, текстил, природни материали, дърво…, но да не казваме всичко.

Ако ви омръзне да творите или не сте достатъчно сръчни с ръцете можете да изберете зоната „Танцувай и пей с мен“, където да почерпите опит в пеенето с Вокална група „Росина“ или в изкуството на хип-хопа – и двете инициативи с любезното съдействие на НЧ „Христо Смирненски 1949“ – кв. Русевци. А защо не и да потанцувате в латино ритъм или извиете едно кръшно българско хоро.

В зона „Здраве“ можете да опитате дихателни практики и йога за всички нива с Helena YOGA (необходимо е да носите постелка за йога), да укрепите духа и тялото си с Таекуондо и клуб NEXT, да преживеете вълнуващ и зареждащ фитнес за майки с деца с клуб Kango Fit.

Можете да натрупате и знание ако посетите зоната „Зелена класна стая“, където ще участвате в игрите на Общинския съвет по наркотични вещества – Габрово, ще ви бъдат показани основните стъпки на техниката „квилинг“, ще поговорите и за отпадъците като наша отговорност и за първи път ще може да пуснете писмо в бутилка по пътя на отпадъка.

Ако обичате да четете, моля донесете книга, за да почетем заедно в Библиотеката на открито и ако можете да се разделите с нея – дарете я после за каузата „Къщички за книги, книги за къщички“ на Центъра за работа с доброволци към Община Габрово.

А ако искате да споделите всичко това с нас, непременно ще посетите и зоната „Супа ден“ – работилница за градски идеи на сянка, където ви каним да споделим заедно мисли за бъдещи инициативи, да запишем вашите предложения, да си поговорим и споделим заедно храната, която всеки от нас е донесъл. За да бъде пикникът истински, не забравяйте да си вземете и одеяло.

Ако в съботния следобед сетивата ви бъдат привлечени от свежестта на току що приготвени фрешове и аромат на прясно изпечени питки и сладкиши, то със сигурност се намирате в зона „Вкусно“. Във „Вкусно“ може да подкрепите силите си с апетитни и здравословни храни, приготвени от пекарна „Светофара“ и да се ободрите с прясно изцеден сок от свежи плодове и ароматно кафе, доставени специално за събитието от павилион „Свеж бар“.

Финалът ще бъде вълнуващ. За него ще се погрижат Група за огнени изкуства „Огнени сенки“ към НЧ „Христо Смирненски 1949“, които ще покажат на всички желаещи как се върти пой, а после ще ни демонстрират изящното си изкуство.

Ако искате да се препрограмирате В ЗЕЛЕНО, датата е 7 юли 2018 г., мястото е парк „Маркотея“, началото – 16 часа, а краят – когато вие решите.

Събитието „КОД: ЗЕЛЕНО“ е организирано от Община Габрово и Областен информационен център – Габрово и е посветено на Българското председателство на ЕС, Бъдещето на Европа и младите хора.

П.С. Понеже сме убедени, че няма нищо случайно, ще споделим, че на 7.07 ви очакват 7 зони за творчество и забавления, а в нумерологията числото 7 е сакрално – отразява силата на природата, носи късмет и сплотеност. Освен това на тази дата се отбелязва Световния ден на шоколада.