За четвърти път Баба Цоцолана ще поведе патилански поход по екопътеката Етъра /с начало с. Чарково/ към Соколския манастир. Повече от 80 деца и техните родители тръгват в 10.30 часа на 3 юни, неделя, от началото на село Чарково. Те ще вървят заедно по стария път с гледка през вековните гори на парк „Българка“, през поляни с треви и цветя, край градини с узрели череши и дворове с надвиснал по дуварите здравец.

За участници без личен транспорт „Общински пътнически транспорт“ ЕООД осигурява безплатен автобус, който ще отпътува в 10.00 часа от площад „Възраждане“ пред Областна управа. Връщането в града ще стане в 15.00 часа от поляната до Соколски манастир.

Няколко часа забавления на поляната очакват участниците в похода. Сдружение „Мечти и отбори“ ще организира играта „Открий съкровището“, в която могат да участват всички и всеки да научи нещо ново. Доброволците от ИМКА-Габрово са измислили нови състезания. Ще има дърпане на въже, скачане с чували и много други изненади. Патиланци ще четат любими книжки и ще учат народни хора и ръченици с танцьорите от Работилничка за хора „Бяла българка“.

Участниците в похода трябва да си носят празни бутилки, които да напълнят с планинска вода, а възрастните – сандвичи за пикника на поляната.

Инициативата на Клуба на Будителите в Габрово е посветена на Детския празник - 1 юни и се организира от Народно читалище „Будителите 2017“ с партньори ПП „Българка“, Бързо хранене „Еж и Беж“, Общински пътнически транспорт, ИМКА – Габрово, ДГ „Явор“, Сдружение „Мечти и отбори“ – Габрово, Работилничка за хора „Бяла българка“, РА „Елмазови“.