Двама заслужили габровци получиха почетните отличия на Община Габрово за 2018 година.

Йордан Белев, илюзионист и основател на Куик Хендс Проджект, получи почетния знак на Община габрово за принос към утвърждаването на Габрово като център на илюзионното изкуство.

Лальо Метев бе удостоен със званието Почетен гражданин на град Габрово за благотворителна дейност и безкористна подкрепа при осъществяването на общественозначими за града каузи, принос за духовния просперитет на Габрово и развитието на християнския му облик. Наградата прие племенникът на Лальо Метев Серги Метев.

В началото на Тържественото заседание на местния парламент, което по традиция се провежда по повод Деня на Габрово, председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева приветства присъстващите така:

Днес е Денят на Габрово, празникът, който отбелязваме от онзи далечен май на 1860 година, когато Габрово е обявено за град.

Ние с вас, госпожи и господа общински съветници, сме тук по волята на хората – гражданите на Габрово. Понякога забравяме този факт, а друг път сме склонни да гледаме на него като на привилегия, преимущество и дори бих казала – с усещането за превъзходство, а истината е, че изборът на хората  ни прави не по-големи, по-известни, знаещи и можещи, отколкото сме, а само и единствено по-задължени!

Длъжни сме да бъдем отговорни, взискателни, мъдри, справедливи и честни! И ако това е валидно за всеки човек, то за нас е двойно по-наложително, защото освен пред себе си, трябва да бъдем отговорни и пред тези, които са ни гласували доверие.

Празникът на града винаги ни връща назад в историята, защото имаме нужда от устоите й, кара ни е да се взираме в настоящето, за да може отчетливо да откроим успехите, напредъка, израстването. Празникът ни изпълва с надежда и ни подтиква  да мечтаем за бъдещето с присъща само на дръзките, младите и смелите настойчивост, изисквайки повече.

Празникът ни радва, той ни сближава и ни гордее, обръща ни един към друг, но в същото време … празникът  има и друга функция – да ни обърне към самите нас и да ни накара да погледнем навътре в себе си.

Ако там е празно и студено, празен и студен ще е градът, в който живеем.

За Габрово днес може да кажем прекрасни неща, но много по-смислено е ако се запитаме за колко от тях и ние имаме принос? Какво дадохме, каква следа оставихме, какво добро отгледахме, посяхме ли разбирателство, бяхме ли смели, стигаше ли ни волята, честни ли бяхме, мъдро ли постъпвахме?

От отговорите на всички тези въпроси зависи в какъв град какво, колко и как празнуваме! Градът е това, което ние правим с него и ако нещо тук не ни харесва, то значи нещо там, в нас, не е хубаво.

Ето защо избирам за празника, госпожи и господа, едно единствено пожелание - нека бъдем взискателни към себе си. Този град заслужава както цялата ни любов, така и цялата ни отдаденост. Тогава и само тогава, той ще ни се отплати!

Вярвам, че можем и вярвам в Габрово!

Честит празник!

Преди да връчи почетните звания на отличените, заместник-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц поздрави участниците в събитието с думите:

Знаете ли как изглежда Летописната книга на Габрово - достолепна, голяма и много тежка, с дебели кожени корици и златния герб на Габровската община. Ден преди днешния погледнах отново в тази книга и видях над 600 имена на мъже и жени, които белязаха миналото и правят значимо настоящето на нашия град. Записите в нея започват от 1878 г. и никога няма да свършат, докато го има Габрово. На бледожълтите й страници, с красиви букви, са изписани имената на хората, които през последните 160 години оставиха следа в историята на града и в неговото развитие. Една хроника на всичко, което, като общност сме създавали в годините, защото общността е невъзможна без личностите в нея.

В деня на Габрово винаги поглеждаме назад - към 4 май 1860 година и едновременно мечтаем за бъдещето. А то винаги е там, където сме заедно в обществено значимите каузи, каузи които помагат, подкрепят, изграждат и утвърждават всичко добро и полезно за града, за габровци.

Защото да създаваш за и в името на Габрово не е служебно задължение. Това е привилегия, която можем простичко да наречем любов към Габрово - безкористна, безвъзмездна, от все сърце!

Ако всеки от нас избере кауза, която утвърждава общочовешки ценности, или идея, зад която бихме застанали без колебания, и с чиста съвест бихме оставили в наследство на децата на Габрово, тогава ще сме изпълни една от важните си мисии - габровската! Тогава ще имаме повече поводи да бъдем горди с това, което ни заобикаля, и по-малко основания да се оплакваме. Тогава, както вече беше казано, Габрово ще ни се отплати!

А утре децата ни ще бъдат горди със своята принадлежност към този град и ще работят, и ще сбъдват мечтите си в него и за него така, както са го правили всички, вписани в Летописната ни книга до сега – с любов, труд и постоянство!

Нека обичаме Габрово и заедно да пишем книгата на нашия град, която с гордост да разлистват утрешните Габровци!

Честит празник!

Архиерейският наместник Руслан Личев също поздрави и благослови Габрово и габровци по повод празника на града.

Тържественото заседание завърши с изпълнението на младия и талантлив габровец Петър Чернокожев, който поздрави наградените и участниците в събитието с Прелюд от Рахманинов.

 

Временно ограничение на движението в района на Шиваров мост на 18 май
17 май 2018
Лети, лети… бонбон
18 май 2018