В Деня на Габрово – 17 май, който тази година съвпада с църковния празник Възнесение Господне, Габрово отброи 158 години от обявяването си за град. От ранна сутрин храмът „Успение на Св. Богородица“ се изпълни с миряни, дошли както да почетат празника, така и за молебена за здраве и благополучие на Габрово.

След църковната служба заместник-кметът Николай Меразчиев издигна знамето на града пред сградата на общинската администрация.

За празничната атмосфера се погрижи оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков. Повече снимки от събитието може да видите в профила на Община Габрово във Фейсбук.

Денят на града ще продължи с Тържествена сесия на Общински съвет – Габрово, която ще се състои в 17.30 часа в Ритуалната зала на общинската администрация. По време на сесията ще бъдат обявени новите носители на официалните отличия на Община Габрово. Тържествената сесия ще бъде отразена на живо, може да я гледате он-лайн на https://www.gabrovo.bg/cameras/cameras.html

Преди 158 години, през май 1860 г., селището Габрово е провъзгласено за град. Изворите за това историческо събитие дължим на поп Неофит Соколски, който го е отбелязъл като приписка в църковния сборник „Пролог за юни, юли и август“. Самото селище е възникнало не по-късно от ХІІ век.