Община Габрово се включи в надпреварата за присъждане на наградата „Предприемчив европейски регион“ за 2019 година. Инициативата на Комитета на регионите отличава европейски градове с авангардни и новаторски политически стратегии в областта на предприемачеството.

Предложението на Габрово за предприемчив европейски регион цели да превърне града в подходящо място за глобални продукти и решения, където се правят експерименти с нови технологии. Идеята е да се създадат условия за иновации в съществуващите предприятия и да се привлекат нови инвеститори.

Кандидатурата изтъква потенциала на Габрово като един от най-големите индустриални центрове в отраслите машиностроене и инструментална екипировка. Отчетена е активната работа с местните фирми, академичните среди, неправителствените организации, отговорните институции и политиците. Градът бе домакин на няколко иновационни лагера, дни на предприемачеството, бизнес диалози и други.

Изпълнението на стратегията за предприемчив регион би допринесло за позициониране на града като „Технологичното сърце на България“, което ще подобри интернационализацията на габровската икономика.

Кандидатите за наградата „Предприемчив европейски регион 2019“ (ПЕР) ще бъдат оценявани по критерии като политическа визия и ангажираност, многостепенно управление, партньорство и сътрудничество, изпълнение на заложените мерки, комуникационни действия. Церемонията по връчване на наградите е планирана в периода 4 – 5 юли 2018 г.

Знакът ПЕР е създаден в партньорство с Европейската комисия и с подкрепата на Европейския парламент, Европейския икономически и социален комитет и заинтересовани страни на равнище ЕС (Европейската асоциация на занаятчиите, малките и средните предприятия, Асоциацията на европейските търговски палати и Социална икономика Европа). Той е отворен за всички организации, които искат да допринесат за постигане на целите му. Прилагането на мерките ще се наблюдава от журито, което присъжда знака.

Досега с ПЕР са отличени 24 региона: през 2011 г.: Бранденбург (Германия), Графство Кери (Ирландия) и Мурсия (Испания); през 2012 г.: Каталония (Испания), Хелзинки-Уусимаа (Финландия) и Търнава (Словакия); през 2013 г.: Нор-Па-дьо-Кале (Франция), Южна Дания и Щирия (Австрия); през 2014 г.: Фландрия (Белгия), Марке (Италия) и Северен Брабант (Нидерландия); през 2015 г.: Лисабон (Португалия), Северна Ирландия (Обединеното кралство) и Валенсия (Испания); през 2016 г.: Глазгоу (Обединеното кралство), Ломбардия (Италия) и Малополска (Полша); през 2017 г.: Естремадура (Испания), Долна Австрия (Австрия) и Западна Гърция (Гърция); през 2018 г.: Централна Македония (Гърция), Ил дьо Франс (Франция) и Северозападен регион (Ирландия).

Габровската общинска администрация в помощ на природата
21 април 2018
Цигуларят Божидар Братоев и пианистката Валентина Гюлева гостуват на Габровски камерен оркестър
23 април 2018