"Яхвайте метлите 2" е мотото на тазгодишната кампания за пролетно почистване на Община Габрово. Тя ще бъде поне два пъти по-мащабна от миналогодишната, обеща на редовния си брифинг кметът на общината Томислав Дончев и обяви предизвикателство към останалите градове за най-мащабно почистване в страната.

В кампанията ще се включат около 5000 ученици от габровските училища, детските градини, Ученическия младежки съвет, над 300 спортисти и техните треньори, общинските съветници, екипите на Общински спортни имоти, Общински пътнически транспорт и ДКЦ. Хората от селата и кметствата организирано ще почистят зелени площи и нерегламентирани сметища.

Почистването започна на 27 март 2009 г. от Дома на хумора и сатирата, които за втора поредна година подкрепят инициативата на Община Габрово. Те ще почистят района около Дома, автобусната спирка и пространството около Парка на смеха. На 30 и 31 март в последните учебни дни преди ваканцията в кампанията се включиха габровските училища и детски градини.

На 3 април в почистването за първи път ще се включват над 300 спортисти, ръководени от своите треньори и ръководството на Общински спортни имоти. Ще бъдат обхванати всички общински спортни бази. Над 80 деца от Хандбален клуб „Бъки” ще почистват района около Спортна зала Орловец. На стадион Априлов ще се включват възпитаниците на Футболен клуб „Янтра 2000”. На стадион Христо Ботев ще почистват децата от клуба по акробатика „Акроарт”, представителен боксов клуб „Габрово 91” и спортен клуб по вдигане на тежести „Михаил Петров”. Стадион Христо Смирненски се поема изцяло от ръгби клуб „Янтра”.

Отново на 3 април почистване около своите бази ще направят работещите в ДКЦ и Общински пътнически транспорт. Децата от Ученическия младежки съвет на Габрово също са заявили желание да почистят парка Баждар.

На 4 април 2009 година „метлите ще яхне” общинска администрация, разделена на няколко екипа:

  • екип от 20-30 души, воден от кмета Томислав Дончев, влиза в реката от две места – под Лъвовия мост откъм улица Брянска и преди моста до паметника на Рачо Ковача
  • екип от около 25 човека ще залесява жив плет /около 50 метра/ на детската площадка до блок Катюша
  • друг екип ще възстановява жив плет на детската площадка на площад „Пробуда” – бул. „Могильов”
  • друг екип ще почиства пространството около Дома на културата.

4 и 5 април са датите, определени за Общоградско почистване. Ще бъде осигурено извозване на сметта и ще бъде обявен телефон, на който гражданите ще могат да дават своите заявки. Още от тази седмица служителите на Общинския инспекторат ще започнат да разлепват по входовете на жилищните кооперации в града подробна информация за предстоящото чистене, с обявен телефон и призив към гражданите.

От 6-10 април е Седмицата на гората. През тази седмица Община Габрово ще извърши залесяване на ул. „Алеко Богориди” в кв. Баждар.

Очакваме в инициативата „Яхвайте метлите 2" да се включат още институции, фирми и неправителствени организации. Разчитаме и на по-голямото участие на гражданите, защото знаем, че габровци са не само много критични, но и много работливи. Затова всички заедно с ентусиазма на грижовен собственик или ядосана домакиня „яхнала метлата” ще изчистим собствения си град.