По повод 70-годишнина от рождението на художника Джемал Емурлов – Джими, починал през 2014 г., габровската ХГ „Христо Цокев” представя картината „Композиция”, която е акцент на месец април 2018 г.

Джемал Емурлов учи в Художествената гимназия в София, след което завършва Националната художествена академия, специалност живопис при проф. П. Панайотов. Талантът  на художника не остава незабелязан от големите майстори на четката. Ненко Балкански често ходи в ателието му, Дечко Узунов пожелава да притежава негови творби от изложба в Сливен, а проф. Александър Поплилов му предлага размяна на картини.

Джемал Емурлов е член на Дружеството на художниците в Кърджали. Творчеството му е знаково за съвременното българско изкуство. Негови картини са притежание на НХГ в София, а голяма част от творбите му са откупени от колекционери от Русия, САЩ, Франция, Турция, Унгария и много други страни. Творчеството му изцяло е свързано с Родопите и кърджалийския край.

Картината „Композиция” е откупена на Обща художествена изложба ,,Човекът  и труда’’през 1983 г. и  може да бъде видяна от 17 април 2018 г. в продължение на един месец.

Заповядайте!