С изложбата „Избрано от фонда” Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово гостува на ценителите на изобразителното изкуство в Балчик.

Изложбата бе открита на 2 април 2018 г. в Държавен културен институт „Двореца“ гр. Балчик - Галерия „Тихото гнездо“ от директора на габровската галерия Евгени Недев и директора на ДКИ-КЦ „Двореца” в Балчик Жени Михайлова.

Изложбата включва шедьоври на представители на четири поколения художници, творили между 60-те години на 19-ти и края на 20-ти век.

Лице на експозицията е пейзаж от Балчик – ранна творба на Академик Светлин Русев. Пейзажът е изцяло в сива тоналност и е в характерната за автора пластичност. Темата за морето и градския пейзаж е доразвита от живописни творби на Георги Баев, Георги Павлов – Павлето, Константин Трингов – представен с пейзаж от Балчик. Творбите „Църквата Св. Климент в Охрид“ на Цанко Лавренов и „Босфора“ от Петър Дачев прехвърлят националните ни граници и идват, сякаш за да покажат, че най-голямото призвание на художника е да сближава, да прехвърля всякакви разстояния и прегради.  

Така неречените „класици“ в българската живопис са представени от Ярослав Вешин и картината „Каруцар”. Творбата е от 1886 г., рисувана в периода преди авторът да дойде в България. Изобразява сцена от бита на словашки селянин и изключително ценна поради факта, че ранния период на Вешин е малко познат у нас.

Зрителят ще има възможност да се наслади на едни от най-впечатляващите  портрети в българската живопис от края на ХIХ – ти и нач. на ХХ –ти век. Темата започва с  творбата „Портрет на свещеник Васил Михов“ /1875 г./ от Христо Цокев. Роден през 1847 г. година в Габрово той е един от първите български художници, получили академично образование. Завършил Московското художествено училище Христо Цокев е първият наш живописец рисувал сакрални портрети.

Следва творбата „Портрет на Петър Младенов“ от Стефан Иванов – един от първите български художници, специализирали в Париж, донесли от френската столица не само артистичен стил и бохемски маниери, а освобождаващото влияние на великата артистична столица, като изискан светъл колорит, свободна мазка, плътна форма, съчетана с ефектни недоизказаности.

Особен интерес за изкуствоведи и за ценители на изкуството представлява творбата „Иза“ от Давид Перец. Портрет с маслени бои, впечатляващ със свобода на мазките, деликатност на цветовете и една дълбока чувственост, оставяща в зрителя усещане за близост. Класическият образ на жената е представен в изложбата през погледа на творци като Владимир Димитров – Майстора и Дечко Узунов. Роденият в Габрово Георги Василев е представен с портрет на дама пред огледалото, от който можем да научим за бързата еманципацията на българката след освобождението. Тя вече не е просто домакиня или отрудена от тежкия селски бит жена, а смело влиза в света на буржоазията. Образова се, носи модни за времето си дрехи, наподобява по маниери на дамите в западна Европа. Една ранна рисунка на Илия Бешков озаглавена „На прозореца“, внася друга гледна точка и гъделичка сетивата на посетителя със закачливата ирония, присъща на автора.

Ведрост и настроение създават творбите на авторите Генко Генков, Димитър Киров, Емил Стойчев, които идват като своеобразен завършек в експозицията.

Изложбата може да бъде разгледана от гостите на „Двореца” до края на месец април.