Художествена Галерия „Христо Цокев“ Ви кани на Изложбата „От Европа към Европа“, която ще бъде открита на 27.03.2018 г. (вторник) от 17.30 часа.  

Васил Стоилов, Давид Перец, Дечко Узунов, Иван Мърквичка - имена, които всеки българин свързва с едни от най-големите шедьоври в българското изобразително изкуство, повод за гордост и национално самочувствие. Но даваме ли си сметка колко малко знаем за личностите, стоящи зад тези имена? Колко често се замисляме за културното си наследство? Знаем ли, че част от него са творбите на няколко поколения български художници и че са изложени в Художествена галерия „Христо Цокев“ в самия център на Габрово?

2018 г. е определена от Европейския съюз за година на Европейското културно наследство и именно това е поводът за екипа на габровската галерия да подготви и представи на публиката изложбата „ОТ ЕВРОПА И КЪМ ЕВРОПА“.

Целта на експозицията е да провокира интереса на публиката към кратката, но богата история на българското изобразително изкуство, възникнало и постигнало своето развитие в унисон с европейските традиции. Сигурно малцина знаят, че в края на ХIХ-ти век, в първите години след Освобождението, българското правителство отделя не малка сума пари, за да изпрати талантливите български художници да получат академично образование и да черпят вдъхновение в едни от най-големите културни средища на Европа – Париж, Мюнхен, Флоренция, Торино, Краков. Разбира се, не са малко и тези, които получават образование със собствени средства. Всички те донасят от Европа не само артистичен стил и бохемски маниери, а освобождаващото влияние от балканската самобитност.

Изложбата включва шедьоври на представители на четири поколения художници, творили между 60-те години на 19-ти и края на 20-ти век. Общото между тях е, че всички те са получили образование или са специализирали в европейски градове. Експозицията е с подчертано многообразие – доказателство за една наистина богата история.

Експозицията включва творби на над четиридесет автори от фонда на ХГ „Христо Цокев“ в жанровете – живопис, графика и скулптура. Зрителят ще има възможност да се наслади на шедьоврите на едни от най-големите майстори на четката, получили признание на европейската критика, носители на златни медали и отличия от редица престижни изложби.  Дечко Узунов, Иван Христов, Наум Хаджимладенов, Ненко Балкански, Никола Танев, Христо Кутев са само малка част от имената, представители на по-сторите поколения.

За да бъде постигната пълна представителност, в изложбата са експонирани и съвременни български автори като – Никола Манев, Емил Стойчев, Милко Божков, Николай Майсторов, Илия Желев. Особен повод за гордост за нас като габровци е Недко Солаков,  автор с голямо международно признание, избрал да живее и твори в Германия.

В изложбата зрителят ще има възможност да проследи как за едно столетие българските художници, независимо от това кога и къде са следвали или специализирали, са засегнати от мощното влияние на водещите културни процеси. Тяхното изкуство не само се изравнява с европейското, постигайки синхронизация на идеи и творчески постижения, а и оформя свой собствен стил и облик. Творбите са представени със съпътстваща богата информация за авторите и историята на някои от творбите, включени в експозицията. Ще разберете: кой е носителят на Златен медал от Световно изложение в Париж, кой е единственият български художник, посетил ателието на Клод Моне в Живерни, кой е българският художник, станал известен като „Лирика на Полските Татри“ и още редица любопитни факти.

Изложбата  ще може да бъде видяна до 10 май 2018 г.