Уважаеми габровци,

140 години ни делят от края на едно пътуване, оставило най-дълбоката следа в националната ни памет. Следа, в която белезите на мрак и гнет остават в сянката на спомена за битки, за подем и възкресение, увенчано с победа.

Победа, вдъхновена от най-ярката мечта на нашето Възраждане – Освобождението!

Преди 140 години се роди нашата Свобода! Тя възкреси българската държавност - получихме правото да избираме пътя си и да решаваме по волята на народа си. Свободата ни събира отново всяка година, за да припомни дълга ни към миналото и отговорността ни за бъдещето.

Признателност дължим на вечно живите, които вградиха съдбите си в битието на свободна България. За тях изкачваме стръмните стъпала към Паметника на Свободата и свеждаме глави пред братските могили. За техните души са молитвите, венците и цветята.

Защото подвизите по бойните полета, изпълненият дълг, с оръжие и чест, са живото свидетелство за посвещение, отдаденост и силна вяра в кауза, която няма цена, но бе платена с човешки животи.

Платеното със саможертва трябва да брани, за да останем народ достоен за подвига, направил възможно нашето по-светло утре!

А нашето утре днес с гордост носи четническа униформа, защото знае своята история. Но нашето утре трябва да научи също че мирът, единството, равенството, сигурността, солидарността и свободата не са понятия от отминала епоха, а ценности на новото ни време.

Грижата за младите сега е по-важна от различните ни убеждения, от споровете и разногласията. 140-тата годишнина от Освобождението ни е прекрасен повод отново да дадем пример на децата си, че единението ни прави силни и способни да създаваме настоящето, което желаем!

Инвестирането в младите - в тяхното образование, в духовност и култура, в компетентности е пътят към преодоляването на днешните предизвикателства - социални, демографски, икономически. Битката за младите трябва да бъде спечелена! Това ще ги направи по-успешни и по-уверени творци на своето модерно и демократично бъдеще.

Всъщност, битката за потомците на героите започна още преди 140 години, с онази величава победа на духа, окрилена от мечтата за Свободна България! 

Днес тази сбъдната мечта е нашата сила и съзидание. Тя е светлината по пътя към доброто и благоденствието на България, обичана от народ горд, достоен, единен и заслужил да пребъде!

Бог да благослови бъдещето на свободна България!

Честит празник!

Таня Христова

Кмет на община Габрово

Министър Нанков посочи Община Габрово като отличник по ОП „Региони в растеж“
2 март 2018
Стартира конкурсът за проекти „RegioStars 2018“
6 март 2018