От 20 до 23 февруари в Банкок (Тайланд) се проведе финалния кръг на Тайландската международна математическа олимпиада. За да получи правото да участва в него, Ясен се яви на кваликафиционния кръг за състезанието, който се проведе дистанционно на 17.12.2018 г., където постигна първо място в глобалното световно класиране за VI клас и спечели златен медал.
На финала на TIMO участваха 1500 ученици от 12 страни. Българският отбор се състоеше от 48 деца от 13 български града – медалисти от квалификационния кръг на олимпиадата.
На 20.02.2018 г., веднага след пристигането на българския отбор в Банкок, бе проведен пробен изпит, на който децата можеха да се запознаят с начина на провеждане на финалното състезание, както и с типовете задачи, които могат да очакват на него.
Финалното състезание се проведе на 21.02.2018 г. Децата решаваха 30 задачи от пет различни области (логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика) за 120 минути. България спечели 9 купи (три шампионски купи, две за първи подгласници и 4 за втори подгласници на шампионите) и общо 47 медала.
Ясен спечели Шампионската купа за VI клас, като постигна най-висок резултат в света за тази възрастова група.


Ясен е ученик от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово. Негов преподавател по математика е г-жа Димитрина Терзиева.

Снимка: Фондация "Димитър Бербатов"