С откриване на изложба от детски рисунки в Националния музей на образованието приключи двумесечната програма „Любопитно краезнание“ за  група ученици от СУ „Райчо Каролев”. Програмата е по проект „Твоят час“ и включва осем тематични занятия в музея, проведени от 17 ноември 2017 г. до 18 януари тази година. Ръководител на шестокласниците от  „Райчо Каролев”, е Богдан  Андреев - главен учител по История и цивилизации.

„Твоят час” е проект на Министерството на образованието и науката, насочен към развитие на извънкласни дейности по интереси, по който  Националният музей на образованието работи с няколко училища от Габрово и страната. В тематичния цикъл „Любопитно краезнание“ се включиха музейните специалисти на НМО, които показаха на децата как се съхраняват движими културни ценности, как се представят пред публика. Уредниците и екскурзоводите  помогнаха на учениците да усвоят умения за представяне на местната история чрез използване на съвременни технически средства, да работят с посетители, да разработят туристически маршрути от видяното и наученото в НМО.

В рисунките си, шестокласниците предават впечатленията си от експозицията, музейните колекции, докосването до личности и събития, от съприкосновението с оригинални предмети в автентичната атмосфера на възстановките. Християн, Благовест и Владимир са пресъздали учебната стая на Габровското училище - чиновете, подредени според изискванията на Взаимоучителната метода, катедрата на учителя, „затвора“ за непослушници, таблиците на отец Неофит. Стефан се е справил с изписването на Глаголицата и Кирилицата. Андриян, Нергис и Анна-Мария показват портрети на Левски, Вазов и Каравелов. Христо и Деян са избрали възрожденските книги за творческо вдъхновение. На откриването на изложбата присъстваха и родители на шестокласниците.