Християн Стоянов отново грабна призовото първо място в годишната класация „Спортист на Габрово 2017“. Церемонията по отличаването на десетте най-добри габровски спортисти се състоя на 20 декември т. г. в зала „Възраждане“ с водещи Гергана Харитонова и Светозар Гатев.

Кметът на община Габрово Таня Христова и регионалният мениджър на „Спорт Депо“ АД Мирослав Борисов връчиха отличието на състезателя на Атлетически клуб „Орловец 93“. Християн получи 10 първи места от 19 анкетни листа на местните спортни клубове, които номинираха общо 37 спортисти за годишната класация.

Християн завоюва бронзов медал от Световното първенство за хора с физически увреждания в Лондон. Спечели злато от световното първенство за младежи до 22 години с физически увреждания в Швейцария. Записа победа при мъжете на международен турнир в Дубай в бягането на 400 метра. Това бяха резултатите му в стартовете при хората с увреждания. Стана бронзов медалист на 5 000 метра от Балканските игри за юноши до 20 години в Питещи, национален шампион на 1 500 и 3 000 метра в зала при младежите до 20 години, шампион на 5 000 метра и вицешампион на 1 500 метра на открито, вицешампион и от държавното първенство по планинско бягане на 6 000 метра. Български олимпийски комитет и Фондация „Български спорт” присъдиха на Християн спортен Икар параолимпикс с идеята, че той и всички наградени за 2017-та са спортистите, на които в следващите години предстоят още по-големи успехи.

Теодор Кабакчиев от Клуб „Екстрийм Тойота Венци“ зае второто място в Топ 10 на габровските спортисти, като се утвърди като лице на България в световните хард ендуро надпревари. Областният управител на Габрово Невена Петкова му връчи наградата, заради заслужените му успехи през годината.

Теодор се класира на 11 място в първия кръг на световния шампионат по Супер ендуро в зала, проведен в Полша. Той е единственият български състезател, стартирал в световните серии на шампионата на международната федерация по мотоциклетизъм. Стана първият българин преминал през финалната арка на „Ерзбергродео“ в Австрия – най-трудното състезание по хард ендуро на планетата, като зае 27-о място от общо над 2 000 участници. Завърши на 12-о и 15-о място в хард ендуро надпреварите Red Bull Sea to Sky в Турция и Red Bull Romaniacs в Румъния. Записа пето място в кръг от Европейския шампионат. У нас завоюва четвъртата си национална титла с победи в Кърнаре, Елин Пелин, Габрово, Кърджали, Скобелево и Банско.

Състезателката на Клуба по акробатика и скокове на батут „Акро-арт“ Христина Пенева се класира на трета позиция в престижната класация. Председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева връчи отличието й, заради завоюваното първо място при жените в индивидуалната надпревара на батут от международния турнир във Валядолид, Испания и шампионската титла на страната.

Христина заедно със сестра си Мариела Пенева спечелиха сребърните медали на световното първенство в София в дисциплината батут-синхрон при състезателките на възраст от 17 до 21 години; първо място при жените на международния турнир „Открити славянски игри“ в Беларус и вицешампионската титла от държавното първенство.

Останалите места в класацията „Спортист на Габрово 2017“ заеха: № 4 - Валерия Лозанова от Спортен клуб „Надежда“; № 5 - Пламен Петков от Боксов клуб „Чардафон“; № 6 - Стефан Стоев от Автомобилен спортен клуб „АРА Моторспорт“; № 7 - Мартин Пенчев от Клуб по спортно ориентиране „Узана“ и клуб по ски бягане „Узана 2007“; № 8 - Мариела Пенева от Клуба по акробатика и скокове на батут „Акро-арт“; № 9 – двама състезатели си поделят мястото - Ния Вичева от Атлетически клуб „Орловец 93“ и Ива Димова от ЛК „Тот атлет“; № 10 - Мадлен Тодорова от Хандбален клуб „Бъки“.

Десет специалисти бяха номинирани за отличието „Треньор на годината“ в община Габрово. След оспорвано гласуване титлата спечели Драгомир Тотев от Боксов клуб „Чардафон“.

Извън десятката на най-добрите габровски спортисти за 2017 г., с почетни грамоти от кмета Таня Христова бяха отличени няколко млади спортни таланти, заради значимите си успехи. Това са Цветелина Стоянова от тенис клуб Габрово, Виктор Бориславов, който се състезава за Мотоспорт Варна, тримата малки братя Атанас,  Виктор и Николай Рачеви, към които скоро се присъедини и Антони Илиев – представители на габровската школа по джудо.

Кметът Таня Христова връчи специална награда  „Отбор на годината“ на мъжкия отбор на Хандбален клуб „Чардафон“. През редовния сезон габровските хандбалисти записаха 14 победи и допуснаха само 4 загуби, като съвсем малко не им достигна да се класират за Супер финала. Освен трофея за третото място „Чардафон“ взе и този, който се връчва на най-добрия реализатор на първенството.

За доброто настроение в залата се погрижи младата рок банда от Бургас, студенти в Музикалната академия в София: Жеко Жеков – електрическа китара и вокали, Ивайло Нинчев – акустична китара и вокали, Симеон Минчев – бас китара и Адриан Николов – барабани.

Талантливите деца с треньор по Канго джъмпс Мая Николова, демонстрираха как може да се спортува активно и модерно в името на здравето, физическата активност и забавлението.

Повече снимки от събитието може да видите тук или във Фейсбук страницата на Община Габрово.