Над 100 активни, ангажирани, компетентни в своята област и творчески ориентирани личности от цялата страна взеха участие в Gabrovo Innovation Camp 2.0. Събитието, което се проведе от 20 до 22 октомври 2017 г., се организира за втора поредна година от Областен информационен център – Габрово и Община Габрово. В първия ден то бе открито от заместник министър-председателя Томислав Дончев, кмета на Габрово Таня Христова и народния представител Николай Сираков.

10 иновативни идеи бяха представени в края на събитието в предвидените за работа три предизвикателства - "Цех за Култура", "Кооперация Образование" и "Галерия Индустрия 4.0". Към участниците беше поставено изискване за съвместимост на идеите с европейските политики и възможност за реализация съгласно мотото на инициативата „Оптимистична теория за Габрово XXI век“.

Участници в Галерия "Индустрия 4.0" бяха също гости от Съвместния изследователски център в Севиля, представители на Технически университет – Габрово и местния бизнес. Проблемът, върху който те фокусираха своята работа, бе въпросът "Как габровският бизнес да стане по иновативен?" И предложиха решение - специализирана платформа и събитие, наречено "Габровски иновационен МОЛ", в което да бъдат въвлечени всички страни, ангажирани с развитието на икономиката в града. В три отделни групи твориха участниците в "Цех Култура". Те предложиха конкретни решения, като по време на презентациите дори бяха набелязани дати за стартирането на част от идеите.

Най-интересни и провокативни бяха участниците в "Кооперация Образование" – млади хора от средните училища и гимназиите в Габрово, които представиха общо 6 оптимистични за Габрово идеи.

Учениците развиха своите идеи под формата на Business Model Canvas. Сред тях бяха „Музикална иновация“, която обединява музикален магазин и школа за обучение по избран инструмент, високотехнологичен автобус за забавления, споделено работно пространство, което да изпълнява функциите на игрална зала, кафене и библиотека, туристическа агенция за иновативни екскурзии за студенти и ученици, при които пътуванията ще бъдат съпроводени с образователни игри, създаване на организация за популяризиране на културно-историческото наследство на региона в целия свят под мотото „Поглед назад за стъпка напред“. За най-добър ученически бизнес беше провъзгласен Glow Bio. Тяхната идея включва вендинг машини за салати и фрешове, които да бъдат разположени в училища и предприятия, отдалечени от центъра.

Като модератори в инициативата се включиха представителите на Джуниър Ачийвмънт България д-р Светослав Маноилов и доц. д-р Петко Русков, председателят на Български младежки форум Божидар Цветков, националният сътрудник на евродепутата Владимир Уручев инж. Димитър Стоянов, съветникът към фондация „Приложни изследвания и комуникации“ Руслан Стефанов и бившият съветник по иновационни политики на президента Росен Плевнелиев Д-р Анна-Мари Виламовска. Фасилитатор на събитието бе Рене Томова – основател на агенция за иновации и дизайн мислене Creative Shower.

Събитието бе част от Седмицата на предприемачеството в Габрово и се организира съвместно от Община Габрово и Областен информационен център– Габрово.

ОИЦ – Габрово е част от мрежата от 28 информационни центрове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.

„Зелено Габрово“
24 октомври 2017
На живо от библиотеката в ТУ: „Диалог с бизнеса“
24 октомври 2017