В навечерието на 15 октомври – Международния ден на белия бастун, Регионалната организация на слепите и Центъра за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ за пълнолетни лица с увреждания - Габрово привлякоха вниманието на институциите и гражданите към проблемите в мобилността и ориентирането на незрящите хора в градската среда с Акция „Контраст”.

С ярки, светлоотразителни стикери бяха маркирани препятствията върху тротоарите - неравности в настилката, металните капаци на приземни помещения, таблата с изнесени електромери, стойки с рекламни надписи. Особено внимание получиха антипаркинг пилоните на тротоара от Интерактивния музей на индустрията до кръстовището с петте кюшета. Симпатичните черни човечета, които бранят пространството на пешеходците от набезите на автомобилите, получиха светлоотразителни папионки. Това бе деликатния намек към институциите, че съоръженията за безопасност трябва да се оцветят в контрастна на настилката боя.

В Клуба на Съюза на слепите бе открита изложба „Приложно изкуство”. Експозицията представя жанрове и техники, впечатляваща феерия от цветове и форми, естетика и функционалност, уникална колекция от грънчарство, керамика, ръчно плетиво и грънч бижутерия. Изделията са  създадени  в заниманията по арт терапия на потребители  от Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив и  ЦСРИ – Габрово.

Танцьорите от групата за ритмотерапия при ЦСРИ за пълнолетни лица с увреждания, напук на уж фаталния петък 13, изиграха най-българското – Дунавско хоро пред площада до Банка ДСК и увлякоха в  магията участници, гости и граждани.