Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда ежегодно от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Мотото тази година е „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“, а подканващата фраза, която организаторите споделят е „Заедно стигаме по-далеч“ и именно това ще направим в Габрово на 21 септември.

Кампанията има за цел да обърне внимание върху алтернативните форми на придвижване, опазване на околната среда и постигане на устойчива градска мобилност. Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим разходите си и да окажем „съдействие“ на природата като намалим въглеродния отпечатък и ограничим вредните емисии. Освен екологичните предимства инициативата има за цел да популяризира спорта на открито и придвижването сред природата, да стимулира двигателните активности и да провокира младите хора да се срещат в реална среда, извън виртуалното пространство.

По традиция и тази година Община Габрово организира интересни и атрактивни събития, чиято цел е да ни насърчат да слезем от автомобила, да използваме велосипед или да ходим пеша. Основен фокус на инициативите ще бъде поставен в парк „Маркотея“, където отново ще бъдат организирани различни спортни игри, ще има възможност за танци и състезания.

Седмицата на мобилността в Габрово ще бъде отбелязана на 21 септември 2017г., като в 10:00 часа от площад „Възраждане“ ще стартира велосипедна разходка, наречена „Да покараме колело“, а от 10:10 часа е стартът на нетрадиционната спортна активност „Ходене по габровски“. Желаещите да се включат и в двете инициативи трябва да се явят в 9:30 часа, като участниците във велосипедната разходка е нужно да бъдат придружени от своето колело, с което ще преминат по трасе: пл. „Възраждане“-кв. Бичкиня-парк „Маркотея“. Пешеходното (пъте)шествие ще започне от пл. „Възраждане“ ще премине булевардите „Априлов“ и „Трети март“ и ще финишира в парк „Маркотея“. Участниците във велосипедната обиколка ще се движат в група с ескорт, а трасето за пешеходното шествие ще бъде затворено за моторни превозни средства за времето от 09:15 до около 10:30 часа.

„Играй на чисто“ е името на специалната игра за напреднали в борбата с отпадъците, която ще стартира в 11:30 часа в горната част на парк „Маркотея“. В състезанието могат да участват 5 отбора от по 5 участника, а записването за участие започва е до 11:00 часа. В случай че има повече участници, организаторите имат готовност да проведат и втора серия на играта. „Играй на чисто“ ще провери дали се познават правилата за разделно събиране на отпадъците, а всички, които се впуснат в предизвикателството, ще получат изненада.

Изненади ще има и за всички участници в Деня на мобилността, които ще могат да спечелят подарък от томболата, която ще бъде изтеглена за финал на събитието.

21 септември 2017г. ще бъде неучебен, но присъствен ден за габровските ученици, като в съответствие с решението на директорите на учебните заведения, част от учениците ще се включат в събитието, организирано от Община Габрово, а за останалите ще се проведе спортен празник в училище.

Габрово участва! Включи се и ти!

 

РБ „Априлов – Палаузов” предлага безплатна правна помощ на своите потребители
20 Септември 2017
22 септември - Ден на независимостта на България
21 Септември 2017