Втората среща от поредицата на Община Габрово, посветена на видните габровски фамилии, постави в светлината на прожекторите фамилия Минчеви.

С вълнение Минчо Минчев и Николай Минчев излязоха на сцената на препълнената зала „Възраждане“ и заплениха сърцата на публиката с виртуозните си изпълнения, от които струеше светлина, красота и изящество. Баща и син в брилянтна хармония изваяха великолепие от звуци. Всички суперлативи, изказани по адрес на Минчо Минчев от световните музикални величия, в пълна степен могат да бъдат повторени и за Николай Минчев. Струнно дуо Минчеви - съвършен синхрон, без надмощие и превъзходство – двама равни по талант и изпълнителски умения музиканти, които предизвикаха искрен възторг и споделена наслада в габровската публика.

След  прекрасния концерт, кметът на община Габрово Таня Христова и директорът на Габровски камерен оркестър Иван Стоянов,  влязоха в ролята на журналисти и с лекота и непринуденост поведоха разговора към най-интересните моменти от историята на рода и детските спомени – за първата цигулка подарена от дядо Минчо, за бащините съвети, за майчината топлина, за сестрата Божана, за първия учител - Петър Чаракчиев, за първите стъпки на сцената...

Специална изненада за Минчо Минчев беше подготвена от Държавен архив – Габрово. Презентацията, направена от г-жа Стефка Василева, с фотографии, програми и афиши от концерти, извадки от интервюта,  отзиви на музикалната критика, дълбоко докоснаха проф. Минчев и го върнаха към съкровени спомени. 

Събеседниците бяха  изключително отзивчиви и позволиха на публиката да надзърне и зад кулисите, в откровен разговор за семейството, за съпругата Валя, за синовете Нико и Гого, за внучките, за благородството на духа, наследено от предците.

С благодарност бяха споменати имената на Петър Чаракчиев, на Христо Питев, на Пепа Шандуркова… 

Трудно се намират думи, които да предадат емоцията, завладяла залата, защото това беше много повече от среща-разговор с известна габровска фамилия, това беше открит урок за начинаещи артисти как се стои здраво на земята, дори когато си самото съвършенство.

До нови срещи, скъпа Фамилия Минчеви, Габрово Ви носи в сърцата си!