След 25-годишно прекъсване Община Габрово и Регионален исторически музей – Габрово, възобновиха разкопките в местността Градище. Екипът, който започна работа на 10 юли, е ръководен от проф. дин Казимир Попконстантинов - преподавател по археология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, доц. д-р Росина Костова - преподавател по Византийска археология в същото висше учебно заведение и Росен Йосифов - археолог в Регионален исторически музей - Габрово. Археологическо проучване е финансирано от Община Габрово.

Още в първия ден от разкопките на около 25 м. северно от Базиликата, археолозите се натъкнаха на интересни находки. Малки пластини от цветен метал – бронз, наподобяващи монети. На 10 - 15 см. от съвременния терен беше намерен железен предмет с дължина 18 см. Това е стилос - писало, което се ползва за писане върху восък. Още от Античността при обучение на децата и в канцелариите са ползвали този метод. Малки дървени кутийки са запълвани с восък, върху който с острието се е пишело. С обратната страна, която е като лопатка, восъкът се е заглаждал, за да се пише наново.

Предметът е от 5 - 6 век и обнадеждава научния екип за разсъждения в няколко посоки. Дали там се е намирала сграда, в която са обучавани децата от самия град, административна или духовна сграда, предстои да се определи, с напредването на теренните проучвания.