27 от всички 34 действащи читалища в община Габрово ще участват в обща благотворителна инициатива „Да помогнем на Преси“. Почти всички любителски колективи от общината се включат с по едно изпълнение в концерта, чиято цел е да подпомогне събирането на средства за лечението на 10-годишната Преслава Червенска от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Габрово. Концертът е на 4 юли, вторник, с начало 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Час преди това, пред залата ще отвори врати поредният Селски мол. Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ също е благотворителен и повечето от продуктите, които този път ще бъдат донесени от село, ще се продават за каузата Преси да порасне като здраво и пълноценно дете. Тя е с вродено заболяване Spina bifida, което й пречи да ходи нормално и трябва да бъде оперирана до една година, защото след това ходенето ще се превърне в мъчение за нея и лечението няма да бъде възможно.

Това не е единствената инициатива в подкрепа на Преслава. Преди малко повече от седмица се проведе благотворителен базар в парк „Маркотея“, организиран от габровски майки. На 27 юни се състоя и благотворителната викторина „Soprano Quiz Night“.

Най-новото читалище на Габрово „Будителите 2017“ покани приятели и габровци на „Хоро за здраве“ на 4 юли от 17.00 часа пред зала Възраждане. Да сторим магия за добро, със силата на традицията и вярата, както и с личните си дарения, да помогнем на Преси.

Към каузата се присъедини и Марияна, майка на 3 деца, която се бори с онкологично заболяване. Тя обяви в социалните мрежи, че по-голямата част от средствата от дарителските кутии в нейна помощ също ще отидат за лечението на Преси. Всички търгове, организирани за нейното подпомагане в социалната мрежа, се пренасочват в полза на Преслава Червенска.

Сумата, необходима за операцията, е 22 400 евро. Семейството е разкрило дарителска сметка на името на Преслава Христова Червенска в Първа Инвестиционна Банка АД IBAN: BG17FINV91501317000248

За реализацията на концерта ще работят безвъзмездно водещата Светлана Кацарска, звукооператорът Петьо Йорданов и всички, ангажирани с подготовката и организацията на инициативата.