Прогнозата за времето днес, 3 юли, е преминаване на студен атмосферен фронт от запад на изток за цяла България. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, като на много места ще има интензивни  валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България.

Оранжев код за валежи и гръмотевици е обявен за 10 области на Северна България. Предупреждението е в сила за областите Габровска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Русенска, Търговищка и Разградска. За други 15 области е в сила жълт предупредителен код.

Според синоптиците за област Габрово с преминаването на добре изразен студен фронт ще има силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Очакваните количества валежи са 35-65 мм за 12 часа.

Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19 и 24 градуса. В Област Габрово максималните температури ще бъдат 23 градуса.

През нощта срещу вторник валежите ще продължат в централните и източните райони на страната. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за юли.

Над планините ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. В отделни райони количествата на валежа ще са значителни. Ще духа силен, временно бурен северозападен вятър, само по най-високите върхове преди обяд ще е южен.