В навечерието на тържественото честване на 180-годишнина от рождението на Васил Левски, габровци почетоха паметта на националния герой с концерт-спектакъл, организиран от Обществен комитет „Васил Левски“ и Община Габрово.

Заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц отправи приветствие към гостите, в което каза, че Апостолът на свободата е една от най-светлите личности в историята ни, която ни обединява, изпълва ни с мълчалива тъга, безкористна почит и всеопрощаваща любов. Неговите идеали станаха идеали както на съвременниците му, така и на поколенията след тях, неговата вяра захранва непрестанно нашата вяра, неговата преданост към род и родина, ни прави по-смирени и всеотдайни в името на общите ни цели като народ и държава. По думите й, от най-ранна детска възраст ни учат да му подражаваме в смелостта, в желанието да изгради чиста и свята република, в увереността му, че свободата е благо, което се полага на всички и във вярата му, че равенството на народите е постижимо, а обединението на българите - необходимо. Според заместник-кмета Нела Рачевиц тези уроци не са забравени и не могат да бъдат забравени, защото те ще ни съхранят като българска нация, носител и пазител на идеалите на Апостола.

В събитието, под наслов „Годината на Левски“, се включиха Дeтският фолклорен ансамбъл „Габровче“, Младежката театрална студия „Гаргара“ и младият изпълнител Цветан Гатев от Севлиево.

Партньор на събитието беше екипът на „Българска история“, които предоставиха прожекцията на късометражния филм, посветен на живота, идеите и революционната дейност на националния герой. Те дариха 100 броя от списание „Българска история“ на местните библиотеки, училища и културни институции. В края на концерта избрани посетители чрез жребий получиха като подарък брой на списанието - специално издание за Васил Левски.