Кметът на Габрово Таня Христова се срещна с авторката на книгата „Моши моши, Япония“ - Юлияна Антонова-Мурата. Поводът за срещата беше гостуването на авторката и представянето на книгата й в Дома на хумора и сатирата.

Юлияна Антонова-Мурата сподели опита и впечатленията си от живота в Япония, какво от ежедневието и светоусещането на японците я е вдъхновило при написването на 63-те кратки истории в „Моши моши, Япония“. Като дългогодишен дипломат в страната на изгряващото слънце и съпруга на японец, българката изрази желание да съдейства на Габрово в осъществяването на продуктивно партньорство между Столицата на хумора и далечната страна в областта на културата, образованието и икономиката.

Интересът на Япония към Габрово и България не е случаен. По думите на Юлияна Антонова-Мурата, японците много ценят, обичат и харесват изкуството на Кристо и знаят, че е роден в Габрово. Също така популярна е и Националната Априловска гимназия. Японците имат големи традиции в образованието и почит към институциите, които работят в тази сфера. Затова авторитетът на НАГ като първото новобългарско светско училище е преминал границите не само на Габрово, но и на България и е достигнал далечна Япония.

Авторката сподели, че в книгата й се разкрива ежедневието на японците, тяхното общуване и занимания, отношението им към образованието, работата и забавленията. Тези истории могат да бъдат не само поучителни, но и полезни в разбирането и отношенията ни с далечната азиатска страна, нейната култура и хора.

 

Гледай отново 3D мапинг шоуто от габровския карнавал 2017
30 май 2017
Очакването като част от удоволствието
31 май 2017