През тази пролет, кампанията на БНТ 2 „КУПУВАМ БЪЛГАРСКО“ си поставя за цел да срещне интересите на туристическия бранш и производителите на качествените български храни и напитки.
В рамките на инициативата „Вкусът на България“ обществената медия планира да организира срещи между представителите на туристическия бранш и производители от сектора на хранителните продукти, за да бъдат потърсени пътищата, по които българските продукти и стоки могат да влязат в ресторантите на хотелите. Срещите ще бъдат проведени в регионите на телевизионните центрове на БНТ в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе. За участие в събитията ще бъдат поканени представители на местната власт, Областните земеделски служби, както и Агенцията по безопасност на храните.
Дискусията в Габрово ще се проведе на 26 май 2017 г. /петък/ от 13 часа в ритуалната зала на Община Габрово.
Началото на инициативата постави съвместна пресконференция на ръководството на БНТ2 и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България, което подкрепи инициативата. На събитието бяха поканени да присъстват представители на браншовите организации на производителите от различни сектори на хранително - вкусовата промишленост и сдружения на туристическия бизнес в България.
След края на работните срещи в страната, които ще се проведат в 4 последователни седмици, ще бъдат обобщени повдигнатите проблеми и потърсени институционалните им решения.
Целта на инициативата на БНТ2 „Вкусът на България“ е да помогне на хотелиери и производители да започнат да си партнират и да сключват договори ,,произвеждам – изкупувам‘‘ и по този начин да бъде даден стимул на развитието на икономиката в различните региони.
Новините на БНТ 2, ще отразяват в репортажи всяка от срещите и ще даде публичност на всеки успешно реализиран договор за партньорство между представители на двете страни. В рамките на сутрешния блок на БНТ 2 ще бъде подготвена рубрика ,,Вкусът на региона‘‘, която ще представя местни производители. Така от една страна зрителите ще опознават производителите от региона си, а от друга - ще се очертава спецификата на мястото където се произвеждат суровините и продуктите.
Дегустацията на български храни и напитки е осигурена с любезната подкрепа на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, винарска къща “Вила Винифера“.