Петгодишно момиченце от Казанлък спешно се нуждае от средства, за лечение в клиника в Израел. Малката Кристиана Илиева страда от детска церебрална парализа и епилепсия. Момиченцето е прието за лечение в израелска болница, насрочени са и дни за терапия, но поради липса на средства към момента то не може да замине за там заедно с майка си.

За първия пълен курс на лечение на Кристи, който според лекарите в Израел може и да е достатъчен за пълното й излекуване, са нужни 12 265 евро, с които майката не разполага. Срокът, в който Красимира Дамянова трябва да осигури сама парите за лечението, е по-малко от месец. На 29 август детето и майката трябва да летят за Израел. В противен случай сумата за лечението ще се увеличи.

Голямата мечта на Кристиана е да пее. Хубаво, красиво и пред публика. Тя вярва в това, защото вярата на неуморната й майка е в пъти по-голяма от всичко друго на света. 48-годишната Красимира Дамянов е убедена, че стават чудеса. И работи за тях. Всичко започнало като в лош сън: Кристиана се родила през 2005-та година - нормално, дори едро бебе. Два месеца след раждането майката установила, че нещо в развитието на детето й не е както трябва. Първият шок дошъл на деветия месец. С гърч, неразгадан от лекарите, като първи симптом на епилепсия. Последвали още няколко. Диагнозата епилепсия била поставена години по-късно. След преглед, лекар в Пловдив дори съветва майката да спре лекарствата на Кристиана, които взима за епилепсията. Парадоксално звучи и първата констатация на ТЕЛК в края на 2007-ма година. Там медицински капацитети се произнасят, че Кристиана е здрава, без парези и само с 10% умствена изостаналост. По същото време Кристи не може да ходи, плаши се от черно-бяло, не може без майка си...

След поредица от срещи и консултации с лекари още по-страшната диагноза - детска церебрална парализа, е поставена на Кристиана едва през есента на миналата година. Много преди това логопеди, рехабилитатори, специалисти са се заели да помагат на Кристиана. Момичето е изпратено на почасово гледане в център за деца с увреждания. От казанлъшката социална дирекция е препоръчано посещение в обикновена детска градина, за придобиване на социални умения. Така Кристи се озовава в детска градина „Теменуга” където намира много приятели. А майка й - добри хора, които да й помогнат.

След завършването на лечението в Тел Авив, за майката предстоят още три трудни месеци, в които ще рехабилитира сама детето си. В момента за тези умения почасово заплаща по 15 лева. Щрих в семейната драма е и фактът, че малката Кристи и майка й живеят сами, на квартира в Казанлък, с месечна издръжка от бащата в размер на 60 лева. Въпреки това майка и дъщеря са убедени, че Чудото съществува. И е постижимо.

Историята на 5-годишната Кристиана от Казанлък вече беше разказана от няколко национални медии, а казанлъшкият клон на „Централна кооперативна банка” АД дори организира благотворителна кампания под надслов „Шанс за Кристиана”.

Ръководството на Община Габрово също застава зад благородната кауза и призовава всеки, който има желание и възможност, да се присъедини, като внесе средства по откритите дарителски сметки до 20 август 2010 г.:

IBAN: BG16 CECB 9790 41B2 2916 00 – USD
IBAN: BG75 CECB 9790 44B2 2916 00 – EUR
IBAN: BG61 CECB 9790 40B2 2916 00 – BGN
BIC: CECBBGSF „ЦКБ” АД, клон Казанлък

Нека помогнем на едно дете да се радва на живота!