Бразилският камерен оркестър „Solistas de Londrina” („Солисти на Лондрина”) ще изнесе на 2 август в Габрово концерт „Картини от Бразилия”. Инициативата се провежда със специалното съдействие на Община Габрово и финансовата помощ на Министерството на културата на Бразилия.

Артистичен директор и концертмайстор е Евгени Рачев, а продуцент и пианист на оркестъра е съпругата му – габровката Ирина Рачева. В програмата са включени творби от Карлос Гомес, Ернани Агилар, Вийа Лобос, Пиацола, Гера Пейсе.

Kамерен оркестър „Solistas de Londrina” - един от най-изявените представители на оркестровата камерна музика в Бразилия, е основан през 1998 г. Създателят му Евгени Рачев е възпитаник на Музикалното училище във Варна, завършва магистърска степен по цигулка в Музикалната академия в София и по-късно специализира в Германия. Носител е на престижни награди от музикални конкурси. От 1996 г. е концертмайстор и помощник диригент на симфоничния оркестър в Лондрина, Бразилия. Доцент във факултета по цигулка и камерна музика в Държавния университет в град Маринга, щата Парана.

Подобно на други камерни ансамбли в света, „Солисти на Лондрина” изнася концерти в рамките на художествената концепция на изпълнение без диригент с международно известни солисти. Освен традиционния репертоар за камерен оркестър, формацията постоянно работи за популяризиране на бразилската музика, включително и на творби от съвременни бразилски композитори. Има редица издадени албуми, както и множество национални и международни награди.

Концертът в Габрово е подарък за всички любители на класическата музика. Началото е от 19 часа в Художествена галерия „Христо Цокев”, а входът е свободен.