За първи път в Габрово ще се проведе Gabrovo Game Jam, като част от най-големия хакатон за разработка на игри в света - GlobalGameJam 2017. Събитието ще стартира в 14.00 часа на 20 януари и ще продължи до 22 януари 2017 г. в габровския музей „Дом на хумора и сатирата“.

То цели да допринесе за утвърждаване на региона в областта на иновациите и креативността. Домакин и организатор на събитието е Музеят „Дом на хумора и сатирата“ Габрово, а съорганизатор е Община Габрово. На инициативата партнират Технически университет - Габрово и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ – Факултет по изобразително изкуство.

Какво ще се случи?

За 48 часа Gabrovo Game Jam ще събере в музея любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници. Обединени в отбори те ще направят игри по обща тема, която международните организатори GlobalGameJam ще обявят в деня на старта. В годините назад е имало теми като: „Ритуал“, „Какво ще правим сега“, „Звукът от сърцебиенето“, „Ние не виждаме нещата такива, каквито са, ние ги виждаме такива каквито сме ние“. Практика в този формат е участниците да имат готова основна идея за игра. В деня на откриването идеите се споделят и намират своите екипи. В рамките на две денонощия игрите се разработвят до ниво прототип, който може да се играе. Част от програмата ще бъдат и презентации свързани с гейм индустрията.

Регистрацията на желаещите да се включат в хакатона приключи на 10 януари. По време на събитието музеят ще е отворен за посетители със стандартно зимно работно време – събота до 18:00 часа, неделя - неработен ден (музеят ще е отворен само за участниците в хакатона). В неделя вечерта ще бъдат обявени победителите. Жури в състав Маргарита Доровска – директор на „Дома на хумора и сатирата“, Светлин Наков - основател на SoftUni и Марин Крънзов - CEO на ParizaGames ще избере трите най-добри игри.

Оценяването ще става по стандартни критерии, а това което ще търси журито и ще донесе бонус точки на отборите са сюжети и персонажи в игрите, близки до Габрово и габровци – находчиви и пестеливи, предприемчиви, с много чувство за хумор, както и присъствието на отличителни символи на града.

Освен в Габрово, паралелно хакатон за игри ще има в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и в над 80 държави по цял свят.

Подробна и актуална информация за събитието може да намерите на страницата във фейсбук Gabrovo Game Jam или на сайта: http://ggj.unriddle.it

Творби на Миклош Мажарофф гостуват на габровската художествена галерия
18 януари 2017
Оформят се осминафиналистите на турнира по футбол на малки врати
18 януари 2017