Признание за своя труд в съхраняването на българското народно творчество получиха трима художествени ръководители на читалищни колективи от община Габрово.

Със свидетелства за достойно и високо художествено представяне на 14-ия Старопланински събор „Балкан фолк” са отличени Ружка Пейчева – художествен ръководител на група за изворен фолклор към НЧ „Христо Ботев”, с. Драгановци, Цанка Иванова – художествен ръководител на вокална група „Настроение” и трио „Пей сърце” към НЧ „Габрово” и Цветелина Атанасова – художествен ръководител на ФТС „Боженци” към VIII ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и НЧ „Габрово” и на ДФС „Зора” към НЧ „Зора”, с. Харачерите.

На провелия се във Велико Търново традиционен Старопланински събор се изявиха самодейни фолклорни състави и над 300 изпълнители от цяла България, между които и отличените габровски групи.

Фестивалът на народното творчество е туристическа атракция, която се провежда на открито пред паметниците „Майка България” и „Асеневци”. През последното десетилетие фестивалът се утвърди като номер едно в Европа за традиционни народни изкуства. Събитието се провежда в рамките на музикални празници „Евро фолк 2010”, които се организират в различни градове и държави на Европа през цялата 2010 година и сa под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАFF.

В рамките на Старопланински събор „Балкан фолк 2010” се проведе и първият Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2010”, в който се включиха над 200 участници. Голямата награда на ЕАFF Grand Prix „Golden Orpheus” тази година бе присъдена на „Балкан фолк”. Характерна особеност на музикалните празници „Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника. Най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни и сателитни телевизии, както и по световната интернет телевизия „Евро фолк”.