Ръководството на Община Габрово изрази искрените си съболезнования и съпричастие към мъката на близките на загиналите при трагедията в село Хитрино, както и готовност за подкрепа. В съболезнователния адрес на кмета на община Габрово Таня Христова до кмета на Хитрино Нуридин Басри Исмаил се казва:

„В такъв тежък момент за Вас и местната общност, думите са безсилни да изразят болката от загубата на Вашите съграждани, както и нашата съпричастност към близките на починалите и пострадалите.

Този тежък инцидент помрачи радостта от наближаващите празници, преобърна много човешки съдби и промени живота и развитието на Вашата община. Вярвам, че по-важното сега и по-градивното занапред, е да изведем поуките, да не ги забравяме и никога да не допускаме повтарянето на подобни инциденти.

Известна поговорка казва „Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите“. Нека тази трагедия ни направи по-смирени и отвори сърцата на всички българи за милосърдие, състрадателност и взаимопомощ“. 

Във връзка с деня на национален траур в Габрово са отменени празнични и културни прояви.

От Областния кризисен щаб, който координира всички действия за подпомагане на пострадалите жители на Хитрино информират, че на този етап за нуждаещите се хора се събират минерална вода и пакетирани трайни хранителни продукти, като за място за събиране на тази помощ е определена многофункционалната зала в село Венец – съседно на Хитрино. На по-късен етап, след като се обезопаси района, ще бъде направена оценка на потребностите и ще бъдат обявени акции за събиране на дрехи, одеала и други стоки от първа необходимост.

На фейсбук страницата на Областна администрация Шумен е обявена банкова сметка за дарения за община Хитрино - https://www.facebook.com/oblastshumen/?fref=hovercard:

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД

Българският Червен кръст също започна кампания за събиране на средства за Хитрино. Банковата сметка е: 
IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк 
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България 

или с SMS-и на цена 1 лев без ДДС на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори. 

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията: 

през Epay за ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES

с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи

с Транскарт БЧК - БЕДСТВИЯ АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / BRC – VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES

Призоваваме всеки, който има възможност, да помогне за възстановяване на щетите.

Отменя се откриването на Коледното градче
12 декември 2016
За танците и хората – „Габрово едно сърце“
12 декември 2016