Регионален исторически музей-Сливен гостува в Габрово с изложбата „182 години от началото на текстилната индустрия на Балканите“. Експозицията може да бъде видяна през декември и януари в залата на Регионален исторически музей-Габрово. Посветена е на икономическия напредък в българските земи, в който Сливен играе особено важна роля.

В 13 табла чрез снимки (на основателите, акционерите и на фабричните сгради) и с документи (договори, акции, фирмени бланки, дипломи, реклами) e представено началото и развитието на текстилната индустрия в Сливен. Текстилната фабрика, създадена от Добри Желязков през 1834 г. в Сливен, открива процеса на индустриализацията не само в българските земи, но и на Балканите.

Сред фотографиите има една и на Добри Чинтулов, която подсеща за революционния дух на българите по това време.

В изложбата са показани участието на сливенските текстилни фабрики в Първото пловдивско изложение през 1892 г. и получените от тях медали, спомоществователската дейност на сливенските текстилци за издигането на паметници. Отделено е място и на Първото текстилно училище на Балканите. През 1894 г. текстилното отделение при Учебната занаятчийница в Княжево, основана през 1883г., е преместено в Сливен и се обособява като Държавно практическо училище.

Под различни имена във времето, училището продължава да дава високо професионално образование и обучение на учениците.

Ако искате да усетите силата на прогресивния български дух, посетете тази изложба.

Неучебен ден за учениците от три габровски училища на 12 декември
9 декември 2016
В ЕМО „Етър“ ще представят майсторството и изяществото в куюмджийския занаят
9 декември 2016