Нова арт-инсталация от 11 котки озари фасадата на Дома на хумора и сатирата в Габрово под звуците на едноименния мюзикъл от Андрю Лойд Уебър. Бронзовите котки са проект на местния скулптор Адриан Новаков, съфинансиран по програма „Култура“ на Община Габрово. Идеята му е да се разчупят строгите архитектурни линии на музея и да се разнообрази пространството около него.

Официалното откриване на „Котки върху покрива“ се състоя на 14 ноември т. г. във Веселата къща, където авторът разказа пред приятели и съмишленици какво го е накарало и вдъхновило, за да осъществи този проект. Първоначално инсталацията е трябвало да бъде поставена на сградата на Община Габрово, но в процеса на работа се оказало, че идейно Домът на хумора и сатирата е по-подходящата среда за творбата.

На въпрос от публиката защо композицията е от 11 фигури, Адриан Новаков сподели, че няма конкретна символика или нумерология в замисъла. Въпреки този отговор, присъстващите веднага откриха знакова връзка между броя на котките и датата на откриването на карнавалния сезон – 11.11 в 11 часа и 11 минути. Инсталацията е сякаш непринудено разположена върху покрива на музея и по думите на автора това дава възможност за бъдещо увеличаване на фигурите и композиционно разнообразие. Най-забележимата от всички котки е габровската, която зрителят ще разпознае по отрязаната опашка.

Заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц сподели радостта си от добре изпълнения проект и творчески замисъл, от провокацията и закачката както към габровци, така и към гостите на града. По думите й, скулпторът, който е достатъчно известен в страната, завършил е Националната художествена академия и е работил в ателието на Вежди Рашидов, заслужава поздравление за  избора си да се върне в Габрово, да живее и твори в родния си град. Тя припомни успешното партньорство на Общината с Адриан Новаков и по други съвместни проекти, един от които е фигурата на четящото дете, наскоро поставена до паметника на Ран Босилек.

Откриването на инсталацията бе съпроводено и с откриване на фотоизложбата на Велина Монева – партньор по проекта.

Двамата автори са направили арт експеримент с котешките фигури преди монтирането им и крайно заселване в Дома на хумора. Те са снимали инсталацията на популярни места от градската среда и са наблюдавали как публиката възприема новата творба.

Една от най-красноречивите и искрени реакции, е на група деца от Пазарджик, които са гостували в Габрово. Възгласите им „ето я габровската котка“ са огласили пространството около мястото на снимките.

Най-вероятно такива ще са и първите впечатления на всеки, който прекрачва прага на Веселата къща. Със сигурност от 14 ноември тя е по-весела и по габровски провокативна и закачлива.

Как временният баланс се редува с непрестанни трусове в ХГ „Христо Цокев”
14 ноември 2016
Ансамбъл „Българче” гостува в Габрово тази събота
15 ноември 2016