Три години след „Стършела“, който се „заби“ в стената на Дома на хумора и сатирата, нова арт инсталация оживява върху фасадата на габровската Весела къща. Няколко бронзови котки вече се разхождат по покрива й и привличат вниманието на минувачите. Ако искате да разберете откъде са дошли, заповядайте на 14 ноември 2016 г. от 17.30 часа в Дома на хумора и сатирата.

Тогава ще се състои официалното откриване на „Котки върху покрива“ – арт инсталация на габровския скулптор Адриан Новаков, съфинансирана по програма „Култура“ на Община Габрово.

Самият автор е професионално отдаден на класическата скулптура, а с тази инсталация провокира зрителите чрез намигване и доза хумор да отворят сетивата си за новата визия на популярния габровски музей. Произведението му е вдъхновено от култовия мюзикъл на Ендрю Лойд Уебър „Котките“ и от символа на родното Габрово – черната котка с отрязана опашка, известна от габровските анекдоти като безспорно доказателство за крайна пестеливост.

Представянето на габровския символ – котката – на фасадата на Дома на хумора и сатирата е опит за вписване на съвременното изкуство в градската среда. Закачката към зрителите е да открият сред множеството една единствена котка с отрязана опашка. Скулпторът Адриан Новаков е подготвил и специална изненада за гостите – фотоизложба, документираща работния процес по проекта и характерни детайли от композицията, както и своеобразна фотосесия на котките по знакови места от градската среда.

Адриан Новаков завършва средното си образование в Художественото училище в Трявна, специалност  дърворезба. Възпитаник е на Националната художествена академия в София,  в класа на проф. Емил Попов. Работи в ателието на Вежди Рашидов и още като студент успява да покаже свои произведения във фондация „Св. св. Кирил и Методий”, в галерия „Стълбата” и в изложби на национално ниво. Той е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Негови творби притежават български и чуждестранни галерии и частни колекционери. Адриан Новаков е автор на редица пластични композиции в родния си град: бюст-паметник на известния краевед, общественик и дарител д-р Петър Цончев; бюст-паметник на видния габровски индустриалец Пенчо Семов; пластика в криптата с вечния огън на паметника „Шипка“; пейките между Националната Априловска гимназия и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“; скулптурата на четящото дете до паметника на Ран Босилек, както и статуетки-награди за редица конкурси и фестивали.

Кръстовището в района на кв. Младост ще бъде временно затворено за движение на 10 ноември 2016 г.
10 ноември 2016
Покана за медии и граждани - референдум за Габрово
10 ноември 2016