Скъпи съграждани,

Нека с вяра в сърцето, светлина в душата и буден ум отбележим общобългарския празник на народните будители! Малко са народите по света, които с гордост почитат своите просветители, книжовници, революционери и всички, допринесли за осъзнаването ни като българска нация, вдъхновили стремежа ни към образование, книжовност, свобода и независима държава.

За всички нас имената на свети Йоан Рилски, Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, на братя Миладинови, Неофит Рилски и Васил Априлов, на Вазов, Чинтулов и Каравелов, на Раковски, Ботев, Левски, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, са на личности, изградили историческата ни памет като българи. Те не са единствените, нужно е само да отворим нашата история, да разгърнем българската книжнина и ще видим имената на още много родолюбци, посветили живота си на България, на българския дух и душевност. Като габровци веднага се сещаме с чувство на благодарност, че от нашия град е тръгнало българското светско образование, без което идеята за независима българска църква и национално освобождение са немислими.

Днес, когато сме отдавна свободно живеещи, отново преминаваме през времена на изпитания и глобални предизвикателства. Затова е нужно да се вгледаме в националната си идентичност, да се обединим и работим заедно, заради общото ни добруване. Защото от нас зависи просветителските идеали на будителите да пребъдат във времето, за да ни има не само като част от Европа, а да бъдем нация от активни, будни, творящи и развиващи се българи-европейци.

Честит празник!

Таня Христова

Кмет на община Габрово

Познаваме ли своите будители
31 октомври 2016
Спортни прояви в Габрово през месец ноември 2016
1 ноември 2016