Православната църква отбелязва паметта на една от най-обичаните светици в целия православен свет -  Светица Петка Българска.

14 октомври – Петковден се счита за Духовен празник на Габрово. Той ще бъде почетен с Празника на духовната музика. Традиционният фестивал, организиран от Министеството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и НЧ „Габрово-2002“ ще започне утре – 15 октомври в 8.00 часа със Света Божествена литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица“.

Същия ден от 17.30 часа в храм „Света Троица“ Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще открие 14-тото издание на Празника, посветен на духовната покровителка на Габрово.

Във фестивала ще се включат  осем хорови формации в две концертни вечери - от Беларус, Гърция, София, Сливен, Велико Търново, Враца и Габрово. Първата е в храм „Света Троица“, втората - в Художествена галерия „Христо Цокев“.

Входът е свободен!

През 2000 г. в центъра на Габрово, до храм „Успение на Пресвета Богородица” бе издигнат мраморен параклис на светицата. На гърба му са изобразени ликовете на другите трима габровски светци – Св. Онуфрий Габровски, Св. Дамаскин Габровски и Св. Лазар Дебелдялски. Днес светите мощи на преподобна Петка почиват в митрополитската катедрала "Сретение Господне" в гр. Яш.

„Поход на вдъхновителите“ идва в Габрово
13 октомври 2016
Огнено стрийт шоу и сгледно хоро на Петковден на габровския Селски мол
14 октомври 2016