В традиционната си есенна програма „Карикатурен десант“ Домът на хумора и сатирата предлага на габровци и гости на града поредна вълнуваща среща с хумористичното изкуство на български и чуждестранни творци.

Две от залите на Веселата къща вече са окупирани от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове. Нашествието на творбите към столицата на хумора е в отговор на поканата към партньори и приятели на Дома на хумора и сатирата да гостуват с подбрани колекции от своите фондове и ателиета – 4 мащабни изложби с над 300 карикатури на 140 автори от десетки държави вече завладяват музейната територия.

Габровци имат привилегията веднага след столичани да се насладят на една забележителна селекция творби от 41-та Национална изложба на карикатурата – София – 2016. Тази година в традиционния преглед на съвременната българска карикатура участват 38 художници, чиито творби отразяват проблемите на днешното общество. Широко е застъпена политическата сатира, както винаги присъстват и актуалните теми по света и у нас – тероризмът, бежанската криза, реформите в образованието и съдебната система, опазването на природата, битовите престъпления, войната по пътищата и др. Гостуващата в Габрово селекция съдържа 156 творби на 19 изявени български карикатуристи и ще бъде представена от Ивайло Цветков – председател на секция „Карикатура“ към СБХ.

Лауреат на Наградата на Музея „Дом на хумора и сатирата“ от тазгодишната 41-а Национална изложба на карикатурата е Майя Чолакова. Наградата включва плакет „Светът е оцелял, защото се е смял“, диплом и гостуване със самостоятелна изложба в Дома на хумора. На първата си изложба в Габрово Майя Чолакова лично ще представи свои 46 скорошни творби, обединени в „Игра на абсурд“.           

Третата гостуваща изложба идва от Русия и е плод на Международния конкурс за иронична графика, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва. „Усмивката на Гагарин“ е на тема космонавтика и включва 64 произведения на 61 автори от 20 държави. Специално за вернисажа пристигат гости от Русия: Андрей Рижов – председател на Гилдията, член в журито на 21-то Международно биенале – Габрово 2013; Александър Клишченко и Станислав Ашмарин – изявени карикатуристи и участници в конкурсите на Биеналето през годините.

Четвъртата изложба е „Маслината“ – колекция, показваща най-доброто от едноименния Международен конкурс за карикатура, провеждан в гр. Кирения, Кипър. Изложбата представя носители на различни награди през годините 63 творби на 59 художници от 24 страни. Във фокуса на карикатуристите е вечното маслиново дърво, което дава препитание, но заема и свое място в историята, философията и митологията.

Откриването на изложбите е на 6 октомври т.г. от 17.30 ч. В него ще участват и възпитаниците на габровската Танцова школа „Лиана“ с ръководител Лиляна Пантелеева.

Пресконференция и премиера на филма за Иван Хаджиберов
29 Септември 2016
Въведена е нова временна организация на движението в района на кръстовището в квартал Младост
30 Септември 2016