Музеят „Дом на хумора и сатирата” гостува на Художествената галерия в Балчик с габровска хумористична колекция. Изложбата „Габровски шеги” се представя за първи в морския град и ще бъде открита на 11 август от 18.00 часа.

В нея са включени 15 живописни платна на художници със свой неповторим поглед към габровското чувство за хумор. Завладяващо настроение блика от платната на габровските художници Драган Немцов - „Карнавал” и „Рачо Ковача”, Миню Бонев - „Любопитство”, Йорданка Шиякова - „Цветя и рози”, Стефан Монев - „Ядрена котка”.

Габровският хумор преминава през граници и стъпва смело почти по всички континенти, претворен от големия Борис Димовски (1925-2007) чрез илюстрираната от него преди 50 години книжка „Габровски шеги”. В изложбата художникът, който е и почетен гражданин на Габрово, присъства с едно минорно „Минало”, докоснато от мъдрата му ирония.

„Тумба-лумба шикалка, няма сватба никаква” на Кеазим Исинов сякаш разказва весела приказка, оживяла от позабравена наша детска книжка.

Пулсът на габровските вицове и анекдоти е познат и уловим за творци от други страни. Хилда Солис от Мексико е попаднала под магията на габровския хумор и е сътворила котешка „Секси вечер в Дома на хумора”.

Като безценна валута, преминаваща свободно всички граници, габровските шеги разнасят славата на града и неговите жители, привличат приятели, почитатели, инвеститори, раждат смели идеи. Габровските анекдоти звучат и на японски. Както обяснява техният преводач проф. Чихару Накамура от университета в Кобе, добре е сънародниците му да знаят, че освен кисело мляко и парфюм от рози, България има своя богата хумористична култура.

Изложбата очаква своята публика до 2 септември 2016 г.

Отново безплатен курс за придобиване на начални компютърни умения в РБ „АПРИЛОВ - ПАЛАУЗОВ“ – Габрово
5 август 2016
"Моето шарено лято" продължава днес с боб в гърне в село Гарван
5 август 2016