Сред много съмишленици и гости, кметът Таня Христова и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова откриха новата сграда на Дневния център за деца с увреждания.

Събитието се състоя на 20 юни т. г. и събра партньори в предоставянето на социални услуги, представители на държавни и регионални социални, образователни и здравни институции.

Сред гостите бяха изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Цветан Васев, областният управител на Габрово Николай Сираков и заместник областният управител Иглика Иванова – Събева, председателят на Общински съвет - Габрово Лена Георгиева, кметът на община Трявна Дончо Захариев и заместник–кметовете на община Габрово – Нела Рачевиц и Николай Меразчиев, на община Трявна - Мария Пенева, на община Севлиево – Красимира Йорданова и на община Дряново – Деница Вачкова, Георги Георгиев – председател на Национален алианс за социална отговорност, представители на неправителствени организации, местните медии, родители и деца.

В приветствието си, както и по повод празника Свети дух, кметът Таня Христова пожела на екипа на Центъра всички дарове на духа да бъдат сред тях и чрез тях във всички деца, заради които си заслужава всяко едно усилие, защото ни прави по-човечни. Тя пожела на екипа и на родителите да се грижат безкористно, с много любов, нежност и внимание за децата, защото това са нашите деца.

Министър Русинова заяви, че социалната политика не е абстракция. Тя е видима и може да се усети с това, което Община Габрово съвместно с неправителствения сектор и родителите, е направила за децата с увреждания. По думите й, всеки един човек трябва да има достойно място в нашето общество и да бъде подкрепен. Тя пожела на присъстващите успех, да работят и творят заедно добро, защото от всички нас зависи да дадем бъдеще на нашите деца.

Георги Георгиев връчи специална награда – грамота, на кмета Таня Христова за личен принос, отговорно, съпричастно и толерантно отношение към хората с увреждания и техните семейства. От своя страна, кметът посвети наградата на екипа, с който работи, на строителите и проектантите, които са направили необходимото, за да може този проект да се осъществи.

Досега Центърът се помещаваше в един от корпусите на детска ясла „Първи юни“ в кв. „Бичкинята“. С постановление на Министерски съвет в края на 2014 г. на Община Габрово бяха предоставени целево 610 000 лв., с които бяха извършени строително-ремонтни дейности по цялостно преустройство на сграда – общинска собственост, за нуждите на Дневния център за деца с увреждания. Така заведението получи нов дом, отговарящ на всички съвременни изисквания за енергийна ефективност, а потребителите – комфортна и съобразена със специфичните им нужди среда.

Подменена е дограмата на цялата сграда. Положена е фасадна топлоизолация и топлоизолация на покрива. Положени са кабели в сградата и за районното осветление. Монтирани са слънчеви колектори и връзките им с котелното помещение. Сградата е свързана с градската газоразпределителна мрежа. Изпълнени са вътрешни сградни ВиК инсталации, ремонтни работи по вътрешни стени, подови настилки и облицовки.

Обособени са зали за рехабилитация, занималня, зала за физиотерапия, помещения за деца с двигателни увреждания със занималня и спалня, както и занималня и спалня за деца с ментални увреждания, сензорна стая, стая за работа с родители, специализирани кабинети, помещения за персонала, разливочни помещения за доставяне на храна и санитарни възли.

Осигурена е достъпност до двата етажа на сградата за хора с увреждания чрез изградена асансьорна кула и допълнително страничен вход с рампа. В дворното пространство е оформена детска площадка със съоръжения, съобразени с потребностите на децата.

Кметът Таня Христова, официалните лица, както и всички гости получиха подаръци, ръчно изработени от децата от Дневния център.

Празникът завърши с музикално-танцов поздрав от децата на ДФА „Габровче“ с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев.

Церемонията по откриването беше предшествана от открита дискусия, посветена на партньорството между институциите и неправителствените организации за постигане на качествени и достъпни социални услуги.

Дневният център за деца с увреждания е социална услуга в общността, свързана със задоволяване на ежедневни здравни, образователни и рехабилитационни потребности на деца с увреждания. Потребителите на услугата са на възраст от 3 до 18 години, и до 20 години, ако учат, с различни видове увреждания – двигателни, зрителни, слухови, ментални и множествени. Към момента 40 деца ползват социалната услуга, която е възложена за изпълнение на Фондация „Грижи за деца с увреждания“.