Кметът на Габрово Таня Христова поздрави участниците в Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър” на 10, 11 и 12 юни.

„Ако нямаш пари – ела в Габрово, за да видиш как се печелят. Ако имаш – ела в Габрово, за да видиш как се харчат.

За мен е изключителна гордост, че това събитие – Първи национален панаир на музейната книга, се провежда в ЕМО „Етър” по инициатива на директора г-жа Димитрова, заедно с още няколко съмишленици”, каза Таня Христова в официалното си изказване.

Тя определи Панаира като „изключително сериозно и стойностно събитие, тъй като книгите са онзи културен инструмент, който има мощна емоционална и интелектуална енергия”.

Според Христова, изданията които се създават в българските музеи и галерии дават възможност на хората да формират своята национална идентичност и им помагат да се ориентират в сложния свят, който ни обгражда и в който трябва да намерим своето място.

Кметът на Габрово наблегна върху факта, че Панаира е и пространство за дискусии и дебати. Таня Христова поздрави организаторите на това събитие – ЕМО „Етър”, Институт за приложна музеология, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и издателство „Фабер”, за респектиращия брой на участниците.

„Инициативата носи в себе и търговски характер. В столицата на българската индустрия и просвета със сигурност има какво да се научи за създаването на книгите и тяхното разпространение. Пожелавам Ви от сърце приятно печелене и харчене. От тук ще отнесете много хубави спомени, поне по един сувенир и много книги. На добър час на Панаира и много успех”, каза в заключение кметът на Габрово Таня Христова.

По-късно първият национален панаир на музейната книга раздаде и първите си отличия.

Регионален исторически музей – Кюстендил взе наградата „За най-добро цялостно представяне”.

В категорията „За най-добра полиграфия” първото място бе присъдено на музей „Дом на хумора и сатирата” за книгата „175 творби от фонда Хумор на народите”.

Поощрителни награди в тази категория бяха присъдени на Националния военно-исторически музей и Регионален исторически музей – Ловеч.

Наградата „За най-старо издание” получи Регионален исторически музей – Пазарджик.

Поощрителната награда от Панаира бе връчена на къща-музей „Васил Левски”, град Карлово, екипът на която е успял да издаде книга за Апостола, преведена на осем езика, между които унгарски и шведски.

Над 40 български галерии, музеи, издателства и университети вземат участие в Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър”.