По инициатива на сдружение „Зачатие“ за 11 пореден път ще бъде организиран Ден на репродуктивното здраве, който ще се проведе на 11 юни 2016 г. в хотел „Верея”, Стара Загора под надслов „Новите пътища към мечтаното дете”. Всяка година сдружението организира в различни градове на страната това събитие като осигурява за посетителите безплатни консултации с водещите български специалисти по стерилитет и информация за новостите в репродуктивната медицина.

Във фокуса на тазгодишната проява са най-новите технологии в света на АРТ, най-новите диагностични методи и изследвания, които повишават шанса за раждане на дете. Новост е организираната „Експо алея на клиниките по репродуктивна медицина“. За участие с представяне в изложението са поканени всички лицензирани клиники по репродуктивна медицина в България.

Събитие ще предостави възможност за групови беседи по предварително определени теми, в които ще се включат пациенти и специалисти. Участието в Деня на репродуктивното здраве е напълно безплатно за всички посетители.

В края на деня, сдружение „Зачатие“ ще определи чрез теглене на публичен жребий двойки с репродуктивни проблеми, които ще получат ваучери за финансово подпомагане на лечение на стерилитет. Средствата са набрани от дарителска кампания, провеждана от сдружение „Зачатие“ и Асоциацията на българските фенове на чуждестранни футболни отбори.

За повече информация за събитието: drz2016.zachatie@gmail.com

Община Габрово финансово подпомага семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми със средства, предвидени в бюджета на Община Габрово. Средствата за финансово подпомагане се определят за всяка календарна година с бюджета на Общината. С Решение № 290 от 20 декември 2012г. на Общински съвет – Габрово е приет Правилник, който определя реда, условията и процедурата за финансово подпомагане на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на общината.

За репродуктивните проблеми се говори все повече - всеки шести човек в света среща трудности при зачеването на дете. В България двойките с репродуктивни проблеми са над 250 хиляди. Често хората губят години и много средства в изчакване, в търсене на подходящо лечение или причините за проблема. За стерилитет в медицината се говори, ако при двойката не настъпи забременяване след 1 година редовни опити за зачеване.

Сдружение „Зачатие“ е първата организация на хората с репродуктивни проблеми в България, която вече 13 години работи активно за информирането, подпомагането и защита правата на пациентите с репродуктивни проблеми.

Сключени са договорите за изпълнение на седем проекта по Програма Култура
6 юни 2016
На Габровския камерен оркестър гостува Милко Коларов
7 юни 2016