Патилански влак-читалня посреща малките любители на книгите на площад „Възраждане“ в Габрово. Инициативата е на Община Габрово и е посветена както на Международния ден на детската книга – 2 април, така и на 130 годишнината от рождението на писателя Ран Босилек, който е роден в Габрово.

В специални джобчета във влака децата ще открият книжки с приказки, комикси, списания, които могат да почетат, а след това да оставят на мястото им за следващия посетител, любител на книгите.

Разбира се, място сред авторите има и Ран Босилек.

Писателят е роден в Габрово на 26 септември 1886 година. Завършва Априловска гимназия и за кратко учителства в града, където създава и първите си стихотворения за деца. Макар и дипломиран юрист, обичта му към децата определя професионалния му път. Ран Босилек е редактор на детски периодични издания, председател на Дружеството на детските писатели, член на Съюза на българските писатели, създател на художествено оформената детска книга в България. Сред най-известните му творби са „Патиланци“, „Родна реч“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и др.

Патиланската читалня не е единствената инициатива, с която Габрово ще отбележи годишнината. Още този месец гигантско „Не се сърди, човече“, ще се трансформира в играта „Не се сърди, Патиланчо“ и ще призове на турнир всички ученици от началните класове. През годината предстоят още театрални постановки, нощ на четенето, обособяване на свободна библиотека за споделяне на книги, пускане на книги на свобода. Сюжети от „Патиланско царство“ ще оживеят в „картините“ на ежегодния карнавал в града на 21 май, а на творчеството на Ран Босилек ще е посветено и тазгодишното издание на националния пленер за детска рисунка „Сбъдната приказка“ в АИР „Боженци“. Детският кът в Етнографски музей на открито „Етър“ и Детска природна академия в местността „Узана“ ще се включат с програми, базирани на приключенията на Патиланците и приказките за животни, на писателя ще е посветена и част от лятната програма на габровските училища. През септември в пространството около паметника на писателя, ще бъде поставена бронзова фигура на малкия Патиланчо.