Започна почистването на реките Янтра, Синкевица и Паничарка в рамките на града. Дейностите се извършват от габровската фирма „Росстрой“ ЕООД, с която бе подписан договор на 6 ноември 2015 г., след проведена обществена поръчка по реда на ЗОП.

р. Янтра - районът при мост „Бичкиня“ след почистването

В р. Янтра ще бъдат почистени шест критични участъка, които обхващат разстоянието от пасарелка „Импулс“ (мост „Христо Ботев“) до Баев мост, районите на пасарелка „Петко Денев“, товарния портал на завод „Капитан Дядо Никола“, мост „Бичкиня“ и хотел „Бузлуджа“, както и моста на ул. „Илевска“.

В р. Синкевица ще бъдат почистени два критични участъка – от Лъвов мост – под Моста на занаятите до ресторант „Хемус“, както и в районите на улиците „Самара“ и „Граничар“, където подготвителните дейности вече са започнати. В р. Паничарка ще бъде почистен обширен участък преди и след моста при БКС.  

Почистването в района на ул. „Илевска“ и пасарелка „Петко Денев“ вече е завършено. Предстои да бъде приключен и участъкът при мост „Бичкиня“. Извършват се дейности в районите на Баев мост, товарния портал на „Капитан Дядо Никола“ и под жилищните блокове Арда, Камчия, Ропотамо.

р. Янтра - районът при мост „Бичкиня“ преди почистването

С осигуряване на добра проводимост на около 6000 линейни метра ще бъде намален рискът от излизане на реките от коритата им и наводняване на прилежащи терени, ще се увеличи безопасността за здравето и живота на населението.

В края на 2013 г. Община Габрово почисти около 7000 линейни метра в различни критични участъци от коритата на реките, което не позволи преливането им при няколкократните интензивни валежи  през пролетта и лятото на 2014 г.

Дейностите се финансират по проект „Почистване от наноси на речните корита на реките Янтра, Синкевица и Паничарка на територията на град Габрово“ на стойност 128 503,75 лв. Средствата са по линия на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз във връзка с щетите от бедствията в периода 19-23 юни 2014 г. 

Културен календар за месец декември
27 ноември 2015
Детска градина „Слънце“ отваря врати за дните на пасивните сгради
27 ноември 2015